More

    Participarea din Colegiul 2, peste cea de la europarlamentare

    votare1

    Sătmărenii s-au arătat mai interesaţi de cine îi va reprezenta în Parlamentul European decât desemnarea reprezentantului lor în Parlamentul României. Aşa se face că prezenţa la vot a fost mai mare la alegerile europarlamentare decât la cele pentru Parlamentul României în municipiul Satu Mare, mai exact în zona din municipiul Satu Mare care corespunde Colegiului 2.

    Scrutinul în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor s-a desfăşurat fără prea mari incidente în localităţile din mediul rural. Cu excepţia Secţiei nr. 330 din Viile Satu Mare, acolo unde un membru al secţiei de votare a intrat cu votanţii în cabină, fiind acuzat că le-ar indica cu cine să voteze, scrutinul s-a desfăşurat fără incidente notabile. Prezenţa la vot a fost în media ultimelor scrutine, cei mai mulţi cetăţeni exprimându-şi opţiunea de vot după-amiaza.

    Slab dimineaţa în Satu Mare
    Potrivit primelor rezultate oferite de către preşedinţii secţiilor de votare de la scrutinul pentru Camera Deputaţilor din Colegiul 2, sătmărenii nu erau prea interesaţi de cine vor fi reprezentaţi în Parlamentul României. Astfel, la Secţia de votare nr. 9 din incinta Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga”, până la ora 13.00 s-au prezentat 190 de votanţi din cei 1.372 arondaţi secţiei de votare. În schimb la Secţia nr. 4 din incinta Şcolii Gimnaziale “Ion Creangă”, până la ora 13.00 s-au prezentat la urne 152 de persoane din cele 1.450 înscrise pe listele electorale permanente. O situaţie aproape similară s-a înregistrat şi la Secţia nr.12  din cadrul Şcolii “Octavian Goga”. Astfel, potrivit preşedintelui secţiei de votare, la urne s-au prezentat 183 de persoane din cele 1.337 arondate secţiei respective.

    Prezenţă scăzută, dar peste media judeţeană
    Prezenţa la urne în Colegiul 2 a fost mai mare decât în restul judeţului. Potrivit reprezentanţilor birourilor electorale judeţene, la ora 10:00 prezenţa la urne era de 4,63% pentru europarlamentare la nivel de judeţ, în vreme ce pe Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor prezenţa era de 5,31%, în timp ce la ora 16.00 prezenţa la urne la alegerile pentru Colegiul uninominal 2 a ajuns la 21,02%, depăşind media judeţeană de 18,63%, atât în mediul urban, unde procentul a fost de 18,32%, iar în mediul rural 18,94%. Conform Biroului Electoral Central, la ora 19.00, pentru alegerile parlamentare parţiale din Colegiul 2 s-a prezentat la vot 29.85% din alegători.

    Creştere uşoară după-amiază
    Ca la fiecare scrutin electoral numărul alegătorilor a început să crească uşor, mai ales după ora 14.00. Astfel, la Secţia de votare nr. 9 , până la ora 16.00 s-au prezentat 298 de alegători. În schimb, la Secţia nr. 4, numărul alegătorilor a crescut nesemnificativ, întrucât până la ora 16.00 au fost înregistraţi 243 de votanţi arondaţi secţiei respective. În timp ce la Secţia de votare nr. 12 numărul votanţilor a ajuns la ora 16.00 la 248 de alegători. Numărul sătmărenilor care s-au prezentat la urne pentru a-şi alege candidatul pentru funcţia de deputat în Camera Deputaţilor a fost din ce în ce mai mare, în special după ora 18.00. Astfel, la Secţia de votare nr. 6 din incinta Şcolii “Ion Creangă” s-au prezentat la urne 321 de alegători din cei 1.388 arondaţi secţiei respective. Una dintre cele mai mari prezenţe la vot, până la ora 18.00, dintre secţiile de votare sondate, s-a înregistrat la Secţia nr. 24 din incinta Şcolii Gimnaziale “Mircea Eliade”, unde s-au prezentat 382 de votanţi din cei 1.722 înscrişi pe listele electorale permanente.

    coleg02Prezenţă timidă în mediul rural
    În comuna Apa prezenţa la urne a fost una extrem de scăzută. De exemplu, la Secţia nr. 128 pentru alegerile parlamentare au votat doar 291 de persoane din cei 1.070 de cetăţeni cu drept de vot. Nici la Secţia nr. 229 din Medieşu Aurit nu a fost înregistrată o prezenţă mai semnificativă, din cei 926 de medieşeni înscrişi pe listele permanente au participat efectiv la vot doar 252 de persoane până la ora 17.00. O prezenţă puţin mai mare s-a înregistrat la Tătărăşti. Astfel, la Secţia nr. 334 pentru alegerile parlamentare parţiale din cei 654 de cetăţeni înscrişi pe listele permanente au votat până la ora 17.00 un număr de 225 de persoane. Nici la Odoreu, o localitate în care bătălia electorală a fost extrem de intensă, prezenţa la urne nu a fost una ridicată. De exemplu, la Secţia nr. 240, din cei 1.978 de cetăţeni înscrişi pe listele permanente au votat doar 517 persoane până la ora 17.00.

    Nereguli la Viile  Satu Mare
    Încă de la primele ore ale dimineţii au apărut primele nereguli la Secţia de votare nr. 330 din Viile Satu Mare. O persoană care nu era în niciun caz preşedinte al secţiei de votare se comporta de parcă s-ar afla pe moşia lui. Omul şi-a permis să îi legitimeze pe reprezentanţii mass media, fără niciun temei şi fără să se prezinte, dispunând după bunul plac cum să decurgă scrutinul la Viile Satu Mare. Şi cum personajul nu s-a mulţumit doar cu atât, acesta şi-a permis să intre în cabina de vot cu mai multe persoane în vârstă, cărora le-a explicat cu cine să voteze, arătând în direcţia candidatului UDMR. Acest fapt a determinat-o pe preşedintele Secţiei, respectiv pe Szakal Ecaterina, să îi atragă atenţia personajului în cauză, pe care l-a ameninţat chiar cu îndepărtarea acestuia din incinta secţiei.
    Preşedinte fără reacţie

    În schimb, preşedintele Secţiei 330 pentru alegerile parlamentare, Gaspar Evelin, nu s-a arătat prea deranjată de acest fapt, permiţându-i personajului să dispună tot felul de situaţii după bunul plac. Mai mult, un cuplu din Satu Mare a acuzat faptul că le-ar fi fost îngrădit dreptul de vot, motiv pentru care au plecat nervoşi. Reprezentanţii mass media au sesizat instituţiile în drept vizavi de aceste fapte, precum şi pe preşedintele Secţiei nr. 330, Gaspar Evelin, care a fost efectiv fără reacţie, părând total depăşită de situaţie. În schimb, personajul şi-a continuat nestingherit activitatea de influenţare a votului.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE