More

    Furtună în PNL

    Scorul obţinut de liberali la alegerile europarlamentare a dat peste cap întregul partid. Nu 20%, cum s-a ambiţionat să propovăduiască Crin Antonescu, ci doar 15% a fost rezultatul care a determinat, în chiar prima zi după scrutin, deciziile fără noimă ale liderului formaţiunii şi grupului restrâns din jurul său, desprinşi în totalitate de realitatea politică.

    Astfel, gândită ca o manevră de salvare pentru a scăpa de răspunderea eşecului la europarlamentare, conducerea liberalilor a decis în regim de urgenţă ca PNL să-şi ia în mod laş adio din ALDE şi să se arunce în braţele PPE. Tsunami-ul a fost anunţat imediat după ce BEC a făcut cunoscute primele rezultate ale scrutinului de duminică, atunci când Crin Antonescu a apărut într-o conferinţă şi a informat că va propune conducerii partidului ca europarlamentarii liberali să adere la grupul Popularilor Europeni (PPE), chiar dacă statutul prevede că PNL este membru al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE).

    La scurt timp după conferinţa lui Crin Antonescu, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, şi-a anunţat demisia din funcţiile pe care le deţinea în partid.

    A urmat şedinţa Biroului Politic Naţional în care propunerea ca PNL să adere la PPE a fost aprobată şi înaintată Delegaţiei Permanente. S-a votat, de asemenea, împotriva unei colaborări cu PSD. Înaintea şedinţei BPN, Antonescu s-a întâlnit cu un grup de lideri apropiaţi şi s-a decis o demisie în bloc, dar formală, a conducerii PNL, urmând ca demisionarii, în frunte cu el, să rămână interimari la cârma partidului, până la congresul ce îi va alege pe noii lideri.

    Aşadar, convocarea unui Congres Extraordinar este iminentă. În consecinţă, Delegaţia Permanentă urmează să se reunească în cursul zilei de azi pentru a stabili data congresului pentru alegerea conducerii PNL. Cel mai probabil, acesta va avea loc la începutul lunii iulie. Pentru şefia partidului se anunţă o bătălie aprigă. Deocamdată se vorbeşte despre candidatura fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, a lui Varujan Vosganian şi Ludovic Orban. Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, are însă cele mai multe şanse de a deveni noul preşedinte al PNL, el fiind susţinut de Crin Antonescu şi echipa sa. Bătălia pentru şefia liberalilor se anunţă furtunoasă, una a marilor orgolii şi, cu certitudine, competiţia nu se va desfăşura cu “mâinile curate”.

    Voicu D Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE