More

    Peste 600 de tablouri găsite în casa unui sătmărean

    tablouri

    Poliţiştii sătmăreni au găsit la locuinţa unui bărbat aproximativ 650 de tablouri despre care cred că fac parte din patrimoniul naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană. Poliţia bănuieşte că operele de artă ar putea fi furate. Totul a pornit de la un control în trafic, la sfârşitul săptămânii trecute. Poliţiştii au găsit în maşina unui bărbat de 47 ani 15 tablouri, lăzi de zestre şi alte obiecte artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa bunurilor. “Poliţiştii Secţiei 7 Carei, cu sprijinul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi în cooperare cu poliţiştii Serviciului Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Biroului de Investigaţii Criminale Carei au reuşit ieri identificarea în trafic, în apropierea localităţii Dacia, a lui Gheorghe P., în vârstă de 47 de ani. Acesta transporta cu un autoturism marca Ford Mawerik 15 tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Satu Mare.

    Uimiţi de captura realizată, poliţiştii au făcut o percheziţie la locuinţa acestuia, unde au descoperit alte 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană, unele dintre acestea posibil a proveni din infracţiuni de furt. “Ulterior la domiciliul acestuia, în urma percheziţiei efectuate, au mai fost descoperite un număr de 629 de tablouri, de diferite dimensiuni, fiind susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi a altor state din Uniunea Europeană. Unele dintre acestea ar proveni din infracţiuni de furt”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Satu Mare.

    Picturile au fost ridicate pentru ca anchetatorii să stabilească valoarea tablourilor şi dacă acestea au fost furate, fiind depuse la Muzeul Judeţean Satu Mare. Cercetările în cauză se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, urmând ca la finalizarea lor să se ia măsurile legale care se impun. Potrivit unor surse apropiate anchetei, există şanse foarte mari ca tablourile ridicate să fie extrem de valoroase. Anchetatorii nu exclud posibilitatea ca valoarea totală a bunurilor ridicate să fie de ordinul zecilor de milioane de euro.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE