More

    Tâlhăriile s-au înjumătăţit în judeţ

    ipj

    În primele patru luni ale acestui an, în judeţul Satu Mare s-au înregistrat 12 tâlhării, numărul acestora reducându-se la jumătate faţă de cele 26 produse în aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a arătat ieri în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. La eveniment au participat adjunctul şefului IPJ Satu Mare, comisar şef Vlad Florentin, şeful Serviciului Ordine Publică, comisar şef Marius Mureşan, inspectorul Felicia Hrihorişan din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, purtătorul de cuvânt al instituţiei, inspectorul Camelia Cosma, şi Ecaterina Balogh din partea Groupama, partener în campania “Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi!”, lansată în data de 15 aprilie la Bucureşti. Scopul campaniei îl reprezintă informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, din auto şi tâlhăriilor, activităţile desfăşurându-se în fiecare judeţ, precum şi în municipiul Bucureşti.

    Satu Mare, pe locul 39 la nivel naţional privind infracţiunile de furt
    Judeţul Satu Mare se situează pe locul 39 din 43 din perspectiva numărului total de furturi realizate anul trecut. Acţiunile preventive ocupă un loc important în rândul activităţilor poliţiştilor, care au reuşit menţinerea la un nivel relativ redus a acestui segment de criminalitate. Şi în anul 2014 se menţine acelaşi trend descendent în privinţa furturilor, astfel că în primele patru luni ale acestui an au fost sesizate 933 de furturi, faţă de 983 în perioada similară a anului trecut. În schimb, pe segmentele de criminalitate, care fac obiectul campaniei, o analiză a datelor pe primele 4 luni arată că furturile din locuinţe se menţin în aceiaşi parametri (241, faţă de 238 în 2013), în timp ce furturile din auto înregistrează o anumită creştere, de la 47 în 2013, la 58 în acest an.

    Cele mai multe furturi din locuinţă, 62%, au loc în mediul rural, spre deosebire de furturile din auto care se manifestă mai cu seamă în oraşe (74%). Demn de remarcat este faptul că în primele patru luni ale acestui an se observă o scădere a numărului de tâlhării sesizate, respectiv de la 26 în 2013, la 12 în prezent. Acest gen infracţional se manifestă cu predilecţie în mediul urban, unde au avut loc 9 din cele 12 fapte sesizate în 2014.

    Peste 2.500 de pliante vor fi distribuite cetăţenilor
    Elementele de noutate ale acestei campanii sunt reprezentate de o paletă mai largă de infracţiuni vizate, precum furturile din locuinţe, din auto, şi tâlhăriile. Tot în cadrul campaniei a fost creat un microsite web prevenire.groupama.ro, care va constitui punctul central al campaniei, dar şi al reţelelor de socializare, pentru care au fost elaborate conţinuturi speciale, precum şi un clip video ce va fi distribuit ca viral pe internet.

    În judeţul Satu Mare activităţile preventive vor urmări transmiterea mesajelor cu caracter preventiv prin intermediul canalelor de informare în masă şi distribuirea către grupurile ţintă de materiale informativ-preventive cu recomandări destinate autoprotecţiei. În acest sens urmează a fi distribuite 50 de afişe de campanie şi 2.500 de pliante informative, respectiv organizarea de acţiuni pentru diverse categorii de beneficiari sub forma unor întâlniri directe cu poliţiştii. Activităţile preventive se vor derula până la sfârşitul lunii septembrie 2014.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE