More

    Apă de calitate şi la aceeaşi presiune pentru toţi

    contapa

    Odată cu finalizarea lucrărilor privind “Zonarea, contorizarea şi monitorizarea presiunii în oraşele Satu Mare, Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad”, a căror contract a fost semnat ieri la sediul Primăriei municipiului Satu Mare, beneficiarii vor avea apă de calitate şi la aceeaşi presiune în orice zonă se vor afla. Contractul a fost semnat de directorul SC Apaserv Satu Mare SA, Dan Stegerean, şi directorul executiv al firmei constructoare, Constantin Cristian, în prezenţa primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi a echipei de implementare a programului de investiţii “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare” din cadrul companiei de apă.

    Un proiect foarte important
    În deschiderea conferinţei de semnare a contractului de lucrări, Dan Stegerean a afirmat că cel semnat ieri este al 11-lea contract de lucrări parafat şi al 16-lea din cadrul proiectului de investiţii. “Este un proiect mai mic ca valoare dar foarte important deoarece conţine elementele care azi ne lipsesc în ceea ce priveşte controlul debitului şi calităţii apei pe parcursul întregii reţele. Este al 11-lea contract de lucrări şi al 16-lea semnat în cadrul programului de investiţii “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare”, şi este al treilea semnat în municipiul Satu Mare după staţia de epurare şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare”, a afirmat Dan Stegerean.

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, s-a declarat mulţumit de semnarea acestui contract de lucrări şi şi-a exprimat speranţa că lucrările vor fi finalizate în termen. De asemenea, a atenţionat firma constructoare că va monitoriza modul în care decurg lucrările. “Cetăţenii trebuie să înţeleagă, însă, că modernizarea se face cu mici sacrificii”, a mai spus edilul şef. La rândul său, managerul de proiect, Octavian Lazin, a afirmat că odată ce aceste lucrări vor fi finalizate va fi realizată o distribuţie egală atât din punct de vedere al presiunii cât şi a calităţii apei pentru toţi beneficiarii.

    Directorul executiv a firmei constructoare Constantin Cristian, a dat asigurări că lucrările vor fi de bună calitate şi executate la timp, cu un disconfort cât mai mic pentru populaţie, adăugând că nu are emoţii în ceea ce priveşte complexitatea lucrărilor.

    Pierderi de apă, detectate la timp
    Apoi, directorul Apaserv, Dan Stegerean, şi directorul executiv al firmei constructoare, Constantin Cristian, au semnat contractul de lucrări, care are ca obiectiv principal dezvoltarea unui sistem de detectare a pierderilor de apă în reţelele de apă prin zonarea oraşelor implicate în proiect astfel încât să poate fi măsurate şi monitorizate cantităţile de apă distribuite în fiecare zonă.

    În municipiul Satu Mare, lucrările vor consta în crearea a 20 de zone prin programul de modelare hidraulică şi delimitarea acestora pe teren prin închiderea totală a unor vane existente pe reţeaua de distribuţie precum şi realizarea a 37 de cămine de contorizare şi monitorizare dotate cu echipamente specifice (debitmetre, senzori de presiune şi echipamente de transmitere a datelor la distanţă). În municipiul Carei, vor fi create opt zone prin programul de modelare hidraulică şi vor fi realizate 13 cămine de contorizare şi monitorizare.

    De asemenea, la Negreşti Oaş vor fi create cinci zone prin programul de modelare hidraulică, vor fi realizate şase cămine de contorizare şi monitorizare şi vor fi montaţi senzori de presiune în 12 cămine existente în reţeaua de distribuţie, iar la Tăşnad vor fi create şase zone, realizate cinci cămine de contorizare şi monitorizare şi vor fi montaţi senzori de presiune în şapte cămine deja existente.

    Valoarea totală a contractului este de 3,64 milioane de lei, iar lucrările trebuie să fie finalizate în cel mult nouă luni de la semnarea contractului la care se va adăuga o perioadă de 12 luni pentru notificarea eventualelor defecte.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE