More

    Grevă spartă la Electrolux

    electrolux

    După ce la finele săptămânii trecute angajaţii Electrolux au pichetat poarta nr. 2 a fabricii, nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii conducerii refuză acordarea sprijinului financiar pentru biletele de tratament pentru anul 2014, marea majoritate a muncitorilor au oprit spontan munca marţi, precum şi câteva ore miercuri. În cele din urmă, după mai multe presiuni exercitate de conducere, muncitorii au reluat activitatea a doua zi.

    Pichetare contramandată
    La finalul acţiunii de pichetare de joia trecută, conducerea sindicatului “Samus” din cadrul Electrolux i-a întrebat pe protestatari dacă doresc să continue acţiunile de protest şi în cursul acestei săptămâni. Deşi atunci toţi au răspuns afirmativ, urmând a fi organizate astfel de acţiuni în zilele de luni, marţi şi miercuri, pichetările au fost anulate deoarece nu a existat solidaritate între muncitori. “Din păcate, acţiunea de pichetare de azi (n.r. – luni) nu mai poate avea loc deoarece nu toţi angajaţii îşi doresc acest lucru. Neavând solidaritate între muncitori, am considerat că doar cu câteva zeci de protestatari nu putem face mare lucru, astfel că am decis să anulăm acţiunile de protest programate”, explica la data respectivă preşedintele sindicatului, Sorin Faur.

    Grevă spontană marţi
    A doua zi, însă, în jurul orei 10.00, muncitorii din schimbul unu au întrerupt munca solicitând conducerii fabricii să vină la negocieri. Datorită faptului că directorul general Dietmar Bloemer a refuzat dialogul cu muncitorii, după ora 15.00, protestatarilor li s-au alăturat şi cei din schimbul II. Potrivit martorilor oculari, în timpul grevei, tensiunea dintre cele două părţi s-a amplificat, muncitorii huiduindu-i pe cei din conducere. De menţionat că toată această scenă s-a petrecut în interiorul fabricii.

    Acesta a fost momentul în care directorul general a solicitat ajutorul Poliţiei să-i evacueze pe muncitori sub pretextul că se află ilegal pe o proprietate privată. La faţa locului a venit un echipaj de poliţie care nu a putut da curs solicitării directorului Bloemer. În cele din urmă, acesta a acceptat un dialog în biroul său condiţionând acest lucru de prezenţa a doi reprezentanţi din fiecare schimb.

    Protestul a încetat miercuri
    Potrivit unor surse din interiorul fabricii, negocierile de marţi nu au dus la niciun rezultat astfel că lucrul nu a fost reluat nici miercuri dimineaţă. Reprezentanţii conducerii fabricii au umblat prin secţii cu un tabel pe care erau trecuţi cei care refuză lucrul, acţiune care a avut ca scop, potrivit surselor din interior, intimidarea muncitorilor. Scopul acţiunii a fost atins deoarece în jurul orei 10.00 munca a fost reluată, iar greva de marţi nu a fost decât un foc de paie. Liderul de sindicat Sorin Faur a precizat că grevele de marţi şi miercuri nu sunt acţiuni organizate de sindicat, ci este vorba despre o acţiune de protest spontan. Potrivit aceloraşi surse, negocierile dintre muncitori şi conducere nu au dus la niciun rezultat, iar decizia de a tăia sprijinul pentru biletele de tratament rămâne valabilă.

    Unii muncitori din fabrică sunt de părere că tăierea celor 450 de lei, reprezentând sprijinul financiar pentru biletele de tratament, a reprezentat doar un test dat muncitorilor de conducerea fabricii, dorindu-se astfel să vadă reacţia angajaţilor. Cum aceştia au recţionat destul de anemic şi nu au fost solidari, cedând la diferite presiuni venite din partea conducerii, nu este exclus să fie tăiate şi alte drepturi salariale câştigate în urma grevei din perioada ianuarie – februarie 2012.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE