More

    Industria şi consumul au condus România pe primul loc în UE

    România a fost în primul trimestru liderul Europei cu cel mai rapid ritm de creştere al economiei, PIB-ul făcând un salt de 3,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Evoluţia economiei din primele trei luni a surprins plăcut, depăşind majoritatea estimărilor analiştilor.

    “O veste bună”, “un semnal pozitiv”, “o surpriză plăcută” – aşa caracterizează analiştii creşterea economică în trimestrul I.Tot analiştii atenţionează însă că ar trebui să nu devenim euforici şi să facem reformele structurale, care au fost tergiversate.

    “Entuziasmul necontrolat ar putea face chiar rău. Ar trebui să ne păstrăm realismul şi să ne vedem de treabă, de agenda de reforme structurale, pentru a putea să trecem la euro în 2019”, spune Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank.

    Cu toate că majoritatea datelor macro sunt încurajatoare, mediul de afaceri nu a resimţit încă la nivelul propriilor afaceri avântul economiei din statistici şi nici populaţia nu simte o îmbunătăţire a nivelului de trai. Insolvenţele rămân la un nivel ridicat deşi au început să scadă, povara creditelor apasă pe umerii românilor, iar antreprenorii aşteaptă în continuare iniţiative care să încurajeze mediul de afaceri.
    “Urmăresc cu mare interes indicatorii macroeconomici “fabuloşi” ai României şi nu văd corespondent în viaţa reală. Nu o vom duce bine cât timp importăm mâncare, iar românii apţi de muncă slugăresc prin Europa”, spune Cristian Cornea, director general al fabricii de cutii metalice Can-Pack, cu afaceri de 70 de milioane de euro.
    La rândul lui, Felix Pătrăşcanu, unul dintre cei trei proprietari ai companiei de curierat Fan Curier, care a înregistrat afaceri de 62,5 milioane de euro anul trecut, spune că “presiunea este mai mare faţă de anul trecut, profitul este în scădere”.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE