More

    Elevii sătmăreni sunt cei mai buni la educaţie ecologică

    apm

    Elevii sătmăreni au demonstrat că sunt cei mai buni, cel puţin în Regiunea de Nord-Vest, la concursul de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om”, care s-a desfăşurat ieri la complexul turistic de la Balastiera Iojib de Ziua Mondială a Mediului. Locurile întâi atât de la secţiunea “şcoli gimnaziale” cât şi la secţiunea “licee”au fost câştigate de echipaje din judeţul Satu Mare. Deschiderea concursului s-a făcut în prezenţa subprefectului Alfatter Tamas şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl.

    Peste 30 de echipaje înscrise în competiţie
    După cuvântul de bun venit al directorului APM, Bekessy Elisabeta, subprefectul Alfatter Tamas a felicitat echipa APM pentru consecvenţa de a organiza an de an acest concurs, apreciind totodată faptul că prin intermediul acestuia sunt promovate metodele de protecţie a mediului înconjurător. Totodată, a asigurat conducerea APM de tot sprijinul Prefecturii Satu Mare în ceea ce priveşte organizarea unor astfel de evenimente şi le-a urat succes tuturor concurenţilor. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, a felicitat concurenţii care au ajuns la această fază a concursului şi a adăugat că-şi doreşte ca fiecare zi din an să fie dedicată protecţiei mediului înconjurător “pentru a asigura o viaţă mai curată şi mai bună copiilor şi nepoţilor noştri”.

    Ediţia din acest an a concursului “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” a avut ca temă turismul ecologic, în contextul gestiunii deşeurilor. Concursul a avut caracter regional, pentru că alături de sătmăreni, au participat concurenţi din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureş, dar şi un caracter internaţional, în concurs fiind incluşi şi concurenţi din judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria. În total, 33 de echipaje au concurat la această competiţie. Din judeţul Satu Mare, la secţiunea “şcoli gimnaziale”, s-au calificat, după etapa judeţeană, echipajul Colegiului Naţional “Doamna Stanca”, a Liceului Tehnologic “Anghel Saligny” din Turţ şi a Şcolii Gimnaziale “Dr. Vasile Lucaciu” Satu Mare, iar la secţiunea “licee” echipajul Liceului Teologic Romano-Catolic “Ham Janos”, a Liceului Teologic Reformat şi a Liceului Teoretic Carei.

    Sătmărenii în top
    În continuare, reprezentantul APM Satu Mare, Adriana Culda, a prezentat regulile concursului. Fiecare echipaj a avut la dispoziţie cinci minute să-şi prezinte proiectul în sistem power-point, precum şi macheta cu privire la transformarea unui loc aflat în paragină într-o adevărat oază de verdeaţă şi relaxare, încercând astfel să-i determine pe membrii juriului, format din reprezentantul firmei CCR Logistic Sistem RO SRL, Sorin Pârcălab, inspectorul şcolar de biologie Mariana Săsăran şi reprezentantul Asociaţiei Ornitologilor din România, Filiala Satu Mare, Ioan Man, să le acorde un puntaj cât mai mare. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni: şcoli gimnaziale şi licee.

    După vizionarea tuturor proiectelor, juriul a decis ca la secţiunea “şcoli gimnaziale” locul întâi să fie ocupat de echipa Liceului Tehnologic “Anghel Saligny” Turţ, care a prezentat o scenetă cu privire la amenajarea zonei Poiana Codrului, urmată, pe locul secund, de echipa Liceului “Alexandru Vaida Voievod” Cluj-Napoca, poziţia a treia a podiumului revenind echipajului Şcolii Gimnaziale Botiza. La secţiunea licee, locul întâi a fost atribuit echipei Liceului Reformat Satu Mare, care a prezentat o machetă de amenajare a Lacului Cubic, urmată, pe locul doi, de echipa Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” Oradea, iar pe locul trei s-a clasat echipa Liceului “Kossuth Lajos” din Nyiregyhaza. Echipele situate pe podium în ambele categorii vor beneficia de un sejur de două săptămâni gratuit în Tabăra Ecologică de la Tarna Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE