More

    Iohannis -preşedinte interimar

    După ce liberalii au luat act de decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din toate funcțiile deținute în partid, Klaus Iohannis a preluat funcția de președinte interimar al PNL, precizând că a făcut-o, conform Statutului, în calitate de prim-vicepreședinte. În același timp a anunțat că “este dispus” să candideze la președinția României în cazul în care i se propune acest lucru. Pentru a nu fi considerat lipsit de modestie, Iohannis a precizat însă că este vorba despre un punct de vedere personal și că o decizie în acest sens trebuie luată în congresul partidului.

    Pe de altă parte, din noua sa calitate de președinte interimar al PNL, nu a întârziat să participe la o nouă întâlnire cu liderii PDL în vederea fuziunii și a desemnării unui candidat comun pentru Cotroceni. Părțile și-au exprimat dorința ca fuziunea să se facă cât mai repede, astfel că la jumătatea lunii iulie, cel mai târziu până la 1 august, PNL și PDL să aibă un singur candidat desemnat din partea unui singur partid rezultat din fuziune sau, dacă fuziunea nu se va finaliza, un singur candidat din partea celor două partide.

    Luându-și noile atribuții de lider interimar în serios, Iohannis a precizat că ignoră discuțiile purtate de Crin Antonescu cu liderul Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, apreciind că ele nu angajează PNL pentru că nu au fost oficiale. În același timp a declarat că își însușește discuțiile purtate de Antonescu în ceea ce privește aderarea PNL la PPE. Urmează, în consecință, ca la Congresul Extraordinar al liberalilor să se discute această problemă, dar și modificările la statut, astfel încât funcția de prim-vicepreședinte să fie desființată, iar restul funcțiilor de conducere să fie ocupate în urma unei competiții în partid.

    Deciziile lui Iohannis de a pune în discuția filialelor și apoi a Congresului afilierea la PPE este determinată de existența unei opoziții puternice în PNL față de această măsură.

    Fostul lider al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un apel prin care le cere liberalilor să se gândească serios la identitatea politică a partidului. La fel , susţinătoare a rămânerii PNL în ALDE, europarlamentarul Norica Nicolai le-a cerut colegilor să voteze împotriva aderării la PPE și până la Congres, europarlamentarii liberali să nu intre în Grupul PPE alături de delegațiile PDL și PMP.
    Este un adevăr de necontestat: continuarea liniei politice începute în 2007-2008, care a salvat PNL , ar reprezenta, implicit, izolarea lui Traian Băsescu până la încheierea carierei sale politice și respingerea oricărui compromis cu oamenii politici strâns legați de el.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE