More

    Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit la Satu Mare

    bust-3

    La 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu a amplasat şi a dezvelit duminică, în Piaţa 25 Octombrie, un bust al Crăişorului Munţilor. Evenimentul coincide şi cu marcarea a zece ani de când preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, se află la conducere, perioadă care a coincis cu redobândirea identităţii culturale a moţilor din Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, preşedintele Consiliului Naţional al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Victor Bercea, preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, primarul comunei Avram Iancu din judeţul Alba, Cornel Olar, locul în care s-a născut Avram Iancu, respectiv delegaţi ai Societăţii Cultural-Patriotice din Baia de Criş – Ţebea, Albac, Alba Iulia, Oradea, Baia Mare şi Cluj-Napoca.

    Protopopul de Satu Mare a sfinţit bustul
    Evenimentul de ieri a început printr-un Te Deum oficiat de către un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan. După dezvelirea bustului – realizat de către artistul Radu Ciobanu, preoţii au trecut la sfinţirea bustului lui Avram Iancu. Folkiştii sătmăreni Octavian Bud şi Sorin Bălaj, acompaniaţi de Taraful din Horea, au cântat, împreună cu cei prezenţi, mai multe cântece patriotice. “Iată că ceea ce am dorit, am năzuit din toată inima, s-a înfăptuit. După vrerea noastră, a sătmărenilor, după voinţa Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, filiala Satu Mare, prin destoinicia, perseverenţa şi eforturile domnului preşedinte Mircea Dobra, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, a Consiliului Judeţean Satu Mare, a Primăriei Municipiului Satu Mare şi a multor oameni de bine din judeţul Satu Mare, cărora le mulţumim”, a declarat secretarul Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ana Sălăjan.

    La rândul său, artistul Radu Ciobanu a declarat că toţi sătmărenii ar trebui să se bucure de acest bust. “Mulţumesc Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu pentru oportunitatea de a realiza acest monument. Am modelat cu mare plăcere această statuie şi bănuiesc că se simte în lucrare. Sper ca cetăţenii Sătmarului să se bucure de acest obiect de artă, că până la urmă în afară de simbolistica istorică a personajului este un obiect de artă care trebuie să îi bucure pe toţi cetăţenii oraşului. Până la urmă, sper ca cdei mici, copiii, să se joace în acest spaţiu şi să pună întrebări despre Avram Iancu”, a declarat artistul Radu Ciobanu.

    Eforturi pentru păstrarea identităţii româneşti
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi-a exprimat satisfacţia că judeţul Satu Mare, ca şi instituţie, împreună cu Consiliul Judeţean, a alocat şi alocă în continuare sume pentru toate aceste evenimente, care au menirea de a păstra identitatea nostră naţională şi de a reînvia în inimile sătmărenilor românismul. “Sunt deosebit de onorat să pot fi aici în acest moment important pentru municipiul şi judeţul nostru. Momentul în care comemorăm 190 de ani de la naşterea marelui nostru erou Avram Iancu. Ca şi oricare moment de răscruce important din istoria poporului nostru, care a dat istoriei oameni geniali, personalităţi, eroi, cred că şi momentul din 1848-1849 a făcut acelaşi lucru. Printre marile personalităţi care s-au afirmat în acel moment, fără doar şi poate, Avram Iancu este personalitatea care s-a întipărit cel mai puternic în conştiinţa poporului român. Avram Iancu este simbol al setei de luptă pentru independenţă naţională, pentru dreptate şi libertate. Avem datoria ca să creem o punte peste ani, o punte în istorie, să continuăm această luptă. Să păstrăm cu sfinţenie simbolurile naţionale, amintirea eroilor noştri care au luptat pentru independenţa naţională. Vreau să îmi exprim satisfacţia că judeţul Satu Mare, ca şi instituţie, împreună cu Consiliul Judeţean, am alocat şi alocăm în continuare sume pentru toate aceste evenimente care au menirea de a păstra identitatea noastră naţională şi care au menirea de a reînvia în inimile noastre românismul”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

    Dublă sărbătoare a românilor
    Viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a declarat că ieri a fost o dublă sărbătoare pentru români: Rusaliile şi dezvelirea bustului lui Avram Iancu. “Astăzi trăim o dublă sărbătoare. Rusaliile, ziua de naştere a bisericii, şi una istorică, dezvelind bustul marelui erou Avram Iancu. Ziua Sfântă a Rusaliilor ne-a adus împreună pentru a omagia o mare personalitate a neamului românesc: Avram Iancu. Astăzi, mai mult ca oricând, cu toţii, suntem cu gândul la acest mare erou care a luptat cu dârzenie pentru drepturile românilor ardeleni şi pentriu egalitate între naţiuni. Avram Iancu se odihneşte lângă gorunul lui Horea, dar aici, în Satu Mare, facem azi un gest de reparaţie morală când suntem alături de durerea marelui erou, care l-a cuprins înainte de moarte, iar prin această dezvelire nu aducem decât un omagiu şi contribuţia modestă de a împlini visul: Unicul dor al vieţii mele este să îmi văd naţiunea fericită. Spiritul său spune urbei: trăiască gloria neamului românesc”, a precizat Radu Roca.

    bust02

    Bustul lui Avram Iancu – un act de identitate
    Preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, a precizat că prin dezvelirea bustului lui Avram Iancu are loc un act de reparaţie morală faţă de moţii din judeţul Satu Mare, reuşindu-se astfel să se confere un statut civil recunoscut şi la acest nivel. “Unor grupuri sociale din judeţul nostru le lipseau unele acte de identitate. Dacă oşenii au reuşit în perioada interbelică să îşi găsească identitatea prin monumentul pe care îl avem în Satu Mare, moţii noştri nu au reuşit decât acum să se prezinte la un nivel corespunzător tuturor locuitorilor Sătmarului şi au început această muncă prin edificarea gospodăriilor personale, prin acţiuni de cultură şi educaţie şi prin alte manifestări, dar identitatea noastră nu era perfect dovedită şi cunoscută şi ne lipsea ceva. Ne lipsea acest document. Acest erou, acest mesager divin şi astăzi sărbătorim, cum s-ar zice, statutul nostru, al moţilor şi al maramureşenilor, inclusiv al tuturor sătmărenilor. Este vorba despre statutul civil”, a declarat Ioan Bâtea.

    Piaţa Avram Iancu în locul Pieţei 25 Octombrie
    Preşedintele Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, filiala Satu Mare, şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, a lansat propunerea ca în semn de recunoştinţă faţă de memoria şi faptele lui Avram Iancu, Piaţa 25 Octombrie să se numească Piaţa Avram Iancu. “Am reuşit după câţiva ani de eforturi să facem acest bust. A fost un efort foarte mare. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit. Aş dori ca dacă de 1 Decembrie se va începe depunerea de coroane, să se înceapă de aici, de la bustul lui Avram Iancu. Şi dacă nu forţez şi fără să supăr pe nimeni, cred că ar merita ca Piaţa 25 Octombrie să se numească Piaţa Avram Iancu”, a precizat Mircea Dobra.

    Spectacol şi bal omagial
    În semn de respect faţă de faptele şi memoria eroului Avram Iancu, moţii din satele Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă, prin Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu – filiala Satu Mare – au organizat ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor un spectacol omagial, capete de afiş fiind celebrii interpreţi de muzică populară Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş. “La manifestare au participat şi reprezentanţi din satele noastre de obârşie, adică din Horea din judeţul Alba, din Albac sau din Ciucea. De asemenea, noi am trimis invitaţii tuturor reprezentanţilor autorităţilor locale, de la primari până la Consiliul Judeţean şi Prefectură, ca şi directorilor de instituţii – dar, de fapt, i-am invitat pe cât mai mulţi să fie alături de noi”, a declarat preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra. Manifestările omagiale s-au încheiat seara cu Balul Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE