More

    Titus Corlăţean le-a cerut sprijin senatorilor SUA pentru o prezenţă crescută în România a NATO şi SUA

    titus

    Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, le-a cerut celor trei senatori SUA prezenţi la Bucureşti sprijin pentru creşterea prezenţei Statelor Unite şi a NATO, pe termen lung, în România şi un accent mai pronunţat în politica externă a SUA asupra regiunii Mării Negre. Corlăţean a avut duminică o întrevedere cu senatorii SUA aflaţi într-o vizită în România, John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, membri ai Comitetului pentru Relaţii Externe din Senatul SUA. La discuţii a participat şi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din Ministerul Apărării, Valeriu Nicuţ. Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Corlăţean a subliniat “relevanţa politică a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA asupra securităţii în plan regional şi locul important pe care România îl ocupă pe flancul estic al NATO în actualul context regional de securitate, atrăgând atenţia asupra perspectivei de destabilizare a regiunii”.

    “Pe acest fond, a solicitat sprijinul senatorilor americani pentru creşterea prezenţei SUA şi NATO, pe termen lung, în România, precum şi pentru consolidarea profilului regiunii Mării Negre pe agenda de politică externă a SUA, inclusiv prin susţinerea, vizibilă şi fermă, a aspiraţiilor democratice, europene sau euro-atlantice, după caz, ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei”, se precizează în comunicatul citat.

    Ministerul le-a precizat oficialilor SUA că România îşi va acorda sprijinul pentru adoptarea unor decizii concrete, la Summitul NATO din Marea Britanie, în ce priveşte politica “uşilor deschise” a Alianţei. Pe de altă parte, senatorii americani au mulţumit în mod deosebit României pentru consolidarea relaţiei parteneriale cu SUA, fiind menţionată, în context, operaţionalizarea sistemului de apărare antirachetă şi sprijinul acordat de ţara noastră tranzitului forţelor americane dinspre şi către Afganistan. “Au exprimat, de asemenea, apreciere pentru rolul stabilizator pe care România îl joacă în regiune, în special în contextul actual de securitate, inclusiv din perspectiva sprijinirii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Delegaţia senatorială din SUA a apreciat, de asemenea, în mod particular angajamentul guvernului român în privinţa creşterii bugetului apărării”, se mai arată în comunicatul MAE.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE