More

    Concert excepţional în memoria lui Avram Iancu

    dobra

    În semn de respect faţă de faptele şi memoria eroului Avram Iancu, moţii din satele Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă, prin Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu – filiala Satu Mare – au organizat duminică la Casa de Cultură a Sindicatelor un spectacol omagial, capete de afiş fiind celebrii interpreţi de muzică populară Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş. Sala de spectacole a fost arhiplină de sătmăreni veniţi să asculte folclor autentic, având în prim-plan cei mai reprezentativi artişti ai Ardealului. Manifestările omagiale s-au încheiat seara cu Balul Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, ocazie cu care s-au marcat şi zece ani de când Mircea Dobra se află la conducerea Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, filiala Satu Mare.

    Invitaţi unul şi unul
    La 190 de ani de la naşterea lui Avram Iancu, Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu a organizat duminică un spectacol de muzică populară autentică. Casa de Cultură a Sindicatelor s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de români veniţi să îşi aducă omagiul Crăişorului Munţilor. Printre aceştia s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, preşedintele Consiliului Naţional al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Victor Bercea, preşedintele de onoare al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Ioan Bâtea, fostul deputat şi primar al comunei Avram Iancu din judeţul Alba, Cornel Olar – cunoscut drept liderul moţilor din Apuseni, locul în care s-a născut Avram Iancu, respectiv delegaţi ai Societăţii Cultural-Patriotice din Baia de Criş – Ţebea, Albac, Alba Iulia, Oradea, Baia Mare şi Cluj-Napoca. Pe scenă au evoluat artişti de primă mână ai cântecului popular din Ardeal, printre care Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş, care au ridicat efectiv asistenţa în picioare. Nu au lipsit nici inimosul taraf al moţilor din Horea de Alba, Grupul folcloric al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu din Baia Mare, respectiv marele interpret sătmărean de muzică populară Petrică Mureşan, care a demonstrat că ştie întotdeauna cum să ridice publicul în picioare. Este demn de remarcat fraza rostită de prezentatorul spectacolului, realizatorul Nord Vest TV Victor Constantinovici, care a glumit pe seama mult mediatizatului caz al sustragerii taragotului maestrului Dumitru Fărcaş. “Cel care a furat taragotul l-a adus înapoi, pentru că a realizat că nimeni nu ştie să cânte mai bine la acest instrument decât maestrul Dumitru Fărcaş”, frază savurată atât de către public cât şi de către Dumitru Fărcaş.

    farcas

    Mircea Dobra, un deceniu în fruntea Societăţii Avram Iancu
    După concertul de la Casa de Cultură a Sindicatelor a urmat Balul Moţilor, ajuns la cea de-a X-a ediţie. Evenimentul coincide şi cu marcarea a zece ani de când preşedintele filialei sătmărene a Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu, Mircea Dobra, se află la conducere, perioadă care a coincis cu redobândirea identităţii culturale a moţilor din Horea, Marna, Ianculeşti, Crişeni, Baba Novac, Gelu şi Scărişoara-Nouă. Motiv pentru care, în semn de apreciere, Mircea Dobra a fost ales prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Societăţii Cultural-Patriotice Avram Iancu. La Balul Moţilor au cântat mari interpreţi populari, printre care Petrică Mureşan, Veta Biriş, Dumitru Fărcaş, Dan Daniel, Nicolae Tontea, Grupul Moţul – aduşi special de către liderul moţilor din Apuseni, fostul deputat Cornel Olar, dar şi momente vesele cu Sorin Tănase. Momentul culminant al serii a fost sărbătorirea a zece ani de când Mircea Dobra se află în fruntea Societăţii Avram Iancu, fiind recompensat cu un tort gigant, dar şi cu multe aplauze generoase.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE