More

    Richard Osvath, aur la Strasbourg

    osvath

    Campionatele Europene de scrimă de la Strasbourg au adus şi prima medalie sătmăreană. În proba de floretă rezervată paralimpicilor, sportivul crescut la Satu Mare în sala Alexandru Csipler, Richard Osvath a cucerit medalia de aur.

    Floretistul din Satu Mare a reprezentat însă Ungaria, acolo unde s-a stabilit şi unde se antrenează în continuare. Din cauza unor operaţii multiple la picior, sătmăreanul s-a confruntat cu probleme destul de grave de sănătate dar acest lucru nu l-a făcut să renunţe la sportul de performanţă. S-a antrenat în continuare cu Eva Lengyel şi Attila File la Satu Mare, în speranţa că va găsi resurse financiare pentru a continua la paralimpici. Cum acest lucru nu s-a mai întâmplat a ales să se pregătească în Budapesta, iar federaţia din Ungaria l-a acontat în echipa naţională.

    Revenind la concursul din Franţa, Richie a obţinut şase victorii din tot atâtea dispute în faza grupelor. După un tur liber, sătmăreanul l-a învins pe tabloul de 16 pe ucraineanul Valeriy Halyi cu 15-5 şi s-a calificat automat pe tabloul de opt. Acolo a trecut destul de uşor de un reprezentant al Rusiei, Timur Fayzullin, scor 15-7.

    Ajuns în semifinale, floretistul a întâlnit un sportiv din Franţa, Ludovic Lemoine. La final, sătmăreanul a ieşit învingător cu 15-12. În ultimul act al Europenelor Richard Osvath s-a duelat cu polonezul Dariusz Pender. Sătmăreanul a avut mult de furcă, dar a reuşit să câştige finala cu 15-14 şi să îşi adjudece medalia de aur.

    Prestaţiile sătmărenilor continuă însă la Campionatele Europene de la Strasbourg. Astăzi, competiţia continuă cu proba de spadă masculin pe echipe. Din echipa României fac parte şi trei sătmăreni, Adrian Pop, Alexandru Nyisztor şi Bertalan Arkosi.

    Daniel Chiorean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE