More

    Sănătatea psihică a preşcolarilor, o problemă

    conferinta

    Circa 160 de preşcolari, din cei 991 de copii de la 21 de grădiniţe şi creşe, au fost depistaţi cu probleme la sistemul nervos, conform unui raport prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Fericitul Scheffler János. La eveniment au participat primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, consilierul local Csaba Masculic, directorul Serviciului Public pentru Asistenţă Socială (SPAS) Doina Văsuţ, profesor consilier Angela Paşca, medicul neuropsihiatru dr. Krisztian Tallian, precum şi câteva educatoare ale unor grădiniţe participante în acest proiect, alături de reprezentanţii Asociaţiei Surorile de Caritate Sfântul Vincenţiu.

    Probleme serioase ale sistemului nervos la copii
    Medicul neuropsihiatru dr. Krisztian Tallian a prezentat primele rezultate ale acestui proiect în cadrul căruia a fost efectuat un screening primar la un număr de 991 de copii. Dintre aceştia, un procent de 16%, adică 159 de copii, au prezentat simptome semnificative pentru riscul de imaturitate a sistemului nervos, aceştia fiind orientaţi către specialiştii centrului în vederea evaluării prin probe specifice. Dintre cei 159 de copii depistaţi cu probleme, la acest centru s-au prezentat doar 75, iar în cazul a 65 s-a confirmat prezenţa vulnerabilităţii pentru tulburări de dezvoltare.

    Din această ultimă categorie, un procent crescut, de aproximativ 80%, reprezintă acele cazuri a căror simptomatologie deseori nu este vizibilă. Demn de remarcat este şi faptul că din cei 3.740 copii înscrişi în grădiniţele din municipiul Satu Mare este posibil ca încă 180 de copii să intre în categoria vulnerabilităţii dar care sunt încă nedescoperiţi. Mai ales că după primul screening, s-au prezentat doar jumătate dintre familiile care au primit un prim semnal de alarmă. Obiectivul principal constă în a oferi o imagine despre nivelul de dezvoltare al copiilor aflaţi în învăţământul preşcolar, evaluând acei factori de risc care pot influenţa negativ integrarea şcolară ulterioară.

    Sprijin din partea autorităţilor locale
    Primarul Dorel Coica a felicitat Asociaţia Surorile de Caritate Sfântul Vincenţiu pentru realizarea acestui proiect. Cu această ocazie, edilul-şef al Sătmarului a declarat că Primăria şi Consiliul Local Satu Mare vor continua să sprijine dezvoltarea acestui proiect, mai ales că sunt rezultate îngrijorătoare în ceea ce priveşte sănătatea celor mici. La rândul său, directorul SPAS, Doina Văsuţ, a spus că este o acţiune foarte importantă privind depistarea deficienţelor din timp şi că educaţia este importantă încă din primul an de viaţă. Profesorul consilier Angela Paşca a precizat că în cadrul proiectului a lucrat o echipă pluridisciplinară, în cadrul căreia fiecare a avut o sarcină bine stabilită. Copiii depistaţi cu deficienţe de dezvoltare pot beneficia de recuperare timpurie având şansa unei integrări ulterioare mult mai bune în colectivitate.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE