More

    75% din tinerii de 17 ani experimentează alcoolul, tutunul şi drogurile

    Adolescenţii români ajung să consume regulat alcool, ţigări sau droguri. Specialiştii atrag atenţia că vârsta medie la care tinerii experimentează aceste produse a scăzut mult faţă de anii trecuţi. Aşa arată specialiştii care spun că tinerii au primul contact cu alcoolul la 13 ani. La 14 ani fumează deja prima ţigară, în timp ce la 15 ani consumă pentru prima oară haşiş. Medicii însă atrag atenţia că haşişul poate fi portiţa de intrare a adolescenţilor influenţabili, care nu au o relaţie foarte bună cu părinţii, în lumea drogurilor.

    S-a creat această impresie că haşişul este un drog uşor. Îi face pe consumatori să se simtă bine, iar aceştia îşi creează falsa impresie că pot controla drogurile, ceea ce este total greşit. Ulterior, dacă devin dependenţi, aceşti adolescenţi ajung să consume droguri şi mai puternice, cum ar fi heroina. Trebuie să se înţeleagă că marijuana este periculoasă, mai ales că produsul care se găseşte acum pe piaţa neagră este mai puternic decât era în trecut. “Între 13 şi 16 ani creierul este unul fragil şi se pot crea daune iremediabile”, a explicat doctorul Adrian Abagiu de la Institutul “Matei Balş”.

    Medicul Simona Trifu, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, atrage atenţia că 75% din tinerii de 17 ani au experimentat deja cel puţin două din următoarele produse: droguri, tutun şi alcool. Tot în jurul acestei vârste se instalează consumul regulat al ţigărilor, mai spune medicul. Printre motivaţiile ce stau la originea consumului sunt curiozitatea (în 60% din cazuri), urmată de căutarea evadării (32,2%), nevoia de creştere a încrederii în sine (19,1%) şi nevoia de siguranţă (14,3%)

    Consumul de droguri în rândul tinerilor este o mare problemă. Adolescenţii sunt ţintele perfecte, pentru că inevitabil au în structura lor această tendinţă de a contesta regulile şi a adopta comportamente teribiliste doar pentru a obţine recunoaşterea grupului de referinţă. În plus, “un consumator câştigat la 15 ani e un client fidel pentru alte câteva zeci de ani”, subliniază sociologul Mircea Kivu.

    Nu doar adolescenţii care consumă regulat droguri riscă să devină dependenţi, ci şi cei care fac abuz de alcool. “ La 10 ani de la debutul consumului de alcool, printre cei care au început să bea regulat la 11-12 ani, 13,5 % prezintă un consum abuziv şi 15,9% prezintă un criteriu de dependenţă. În ceea ce priveşte consumurile cumulate, cele mai frecvente în ordine descrescătoare sunt: tutunul, alcoolul, tutun-haşiş, arată Simona Trifu.

    Tot în ceea ce priveşte alcoolul sociologul Mircea Kivu arată că ar fi bine dacă s-ar recunoaşte că există normalitatea unui consum, chiar şi în cazul acestor categorii de vârstă. “Orice adolescent vrea să vadă cum este o ţigară. Important este să înţeleagă că aceasta este nocivă. Nu este suficient să pui imagini pe pachetele de ţigări, trebuie rafinate metodele de convingere. Cert este că totul se face prin educaţie”, a spus sociologul.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE