More

    Pieţele îşi pierd clienţii în favoarea supermarket-urilor

    piata

    Pieţele din municipiul Satu Mare, deşi bine aprovizionate, duc o acută lipsă de cumpărători. Precupeţii se plâng de faptul că vânzările sunt scăzute, cu toate că au lăsat din preţuri cât se poate de mult. Sătmărenii preferă din mai multe motive marile magazine şi trec prin pieţe doar întâmplător.

    Preţuri acceptabile
    În ceea ce priveşte mărfurile, pieţele sătmărene sunt destul de bine aprovizionate în această perioadă cu legume, verdeţuri şi fructe. Comercianţii spun că din cauza faptului că sunt puţini cumpărători, preţurile nu au crescut faţă de anul trecut, deşi, din cauza secetei, cheltuielile au fost mai mari. “În acest an am cheltuit mai mult decât anul trecut, dar nu pot creşte preţurile. În primul rând, din cauza iernii foarte blânde, dăunătorii au rezistat până în primăvară şi distrug plantele. Din cauza secetei, suntem nevoiţi să irigăm culturile, lucru care costă bani. Însă când vine vorba de preţuri, nu putem face mai mult”, ne-a spus unul dintre producătorii din Piaţa Mare.

    Astfel, preţul cartofilor din acest an oscilează între 1,5 şi 2 lei/kg, ceapa verde între 0,5 şi 0,7 lei legătura, ceapa uscată la 3 lei/kg, pătrunjelul la 1,5 lei legătura, iar morcovii noi la 2 lei legătura. Tot din pieţe cei interesaţi pot cumpăra castraveţi la 3 lei/kg, roşii la 6 lei/kg, varză la 2 lei/kg, conopidă la 4 lei/bucată, gulie la 1,5 lei/bucată, vinete la 7 lei/kg, dovlecei la 2,5 lei/kg sau ardei la 7 lei/kg. Preţ ceva mai piperat este la fasole uscată – 12 lei/litru şi la fasole verde (păstăi) – 7 lei/kg.

    La fructe, preţurile sunt în unele cazuri chiar mai mici decât cele de anul trecut. Astfel, merele costă între 2 şi 2,5 lei/kg, cireşele între 6 şi 8 lei/kg, iar vişinile 5 lei/kg.

    Vânzări sub aşteptări
    Cu toate că preţurile sunt acceptabile şi comparabile cu cele din marile magazine, precupeţii din pieţe nu se pot lăuda cu vânzări nici măcar mulţumitoare. “Vânzările sunt foarte mici. Nu prea sunt nici clienţi. Cred că pe lângă faptul că nu au bani, mulţi sătmăreni preferă să-şi facă cumpărăturile din marile magazine. La noi vin doar dacă sunt în treacăt sau pensionarii care stau aproape de piaţă. Anii trecuţi erau zile în care veneau la piaţă şi cei de la ţară. Acum nu mai vine aproape nimeni. În magazine este umbră, marfa nu este arsă de soare şi sunt alte condiţii”, s-a plâns unul dintre precupeţi.

    Ipoteza comercianţilor este confirmată chiar de potenţialii clienţi. Spre exemplu, întrebată dacă vine des la piaţă, o sătmăreanca aflată ieri în Piaţa Mare ne-a declarat că s-a oprit aici doar datorită faptului că piaţa s-a aflat în drumul său. “Foarte rar ies la piaţă. Înainte veneam mult mai des, dar în ultima perioadă îmi fac cumpărăturile din magazine. Acolo sunt alte condiţii şi prefer să-mi fac acolo cumpărăturile chiar dacă de multe ori la piaţă legumele şi fructele sunt mai bune şi mai proaspete decât cele din magazine”, ne-a declarat sătmăreanca.

    Se poate astfel constata că, încet-încet, pieţele pierd teren şi clienţi în faţa marilor magazine. Cu toate acestea, precupeţii cred în şansa lor şi vin în număr mare la tarabele din pieţe pentru a-şi vinde produsele pe care le consideră mai bune decât cele din supermarket-uri.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE