More

    Familia Karolyi, extrem de încântată de Carei

    contesa

    După mai bine de 70 de ani de când a părăsit România, familia Karolyi s-a întors zilele acestea în Carei, în cadrul unui eveniment organizat de către Consiliul Local Carei şi Fundaţia “Grof Karolyi Sandor” – înfiinţată de către contesa Francesca Durckheim, născută contesă Karolyi. Au fost prezenţi un număr de 18 membri ai familiei Karolyi, în frunte cu Karolyi Sandor. Impresiile vizitei au fost făcute publice sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de către contesa Francesca Durckheim, născută Karolyi, respectiv de către consilierul judeţean Eva Mărginean, unul dintre artizanii acestui eveniment.

    Concluzii la final de vizită
    Contesa Francesca Durckheim, care a înfiinţat Fundaţia “Grof Karolyi Sandor”, a ţinut să precizeze care a fost scopul înfiinţării fundaţiei şi cum i-a venit ideea acestui eveniment. “Mi-a parvenit bucuria ca în calitatea mea de preşedinte al Fundaţiei Grof Karolyi Sandor să vă salut! Ziua de astăzi este începutul unui viitor promiţător! Suntem prezenţi în incinta strămoşească a familiei Karolyi, într-un castel superb renovat din surse europene. Poate nu este întâmplător că după vizitele efectuate la Carei, la începutul anilor 1990 – tatăl meu – contele Karolyi Lajos, întorcându-se în Brazilia, prin testamentul lui îşi exprimă dorinţa ca după moartea sa osemintele să îi fie aduse la Cripta strămoşească din Căpleni. Dorinţa lui a devenit începutul unui proces! Susţinerea tradiţiei şi a culturii aparţine istoriei omenirii. Din aceste motive am iniţiat înfiinţarea Fundaţiei Grof Karolyi Sandor, fundaţie al cărei scop este continuarea tradiţiei iniţiate cândva de înaintaşii noştri – pe plan cultural şi social. Pentru realizarea acestor perspective avem nevoie de munca susţinută, de ajutorul comun al multor persoane”, a precizat contesa Francesca Durckheim.

    Mulţumiri partenerilor
    Contesa Francesca Durckheim a ţinut să le mulţumească în mod special primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, consilierului judeţean Eva Mărginean, respectiv conducerii şi personalului Casei de Cultură Carei. “Cu această ocazie doresc să mulţumesc pentru atitudinea deschisă şi pozitivă a domnului primar Kovacs Eugen, precum şi team-ului pe care-l conduce. Tot aşa doresc să îi mulţumesc doamnei avocat Eva Mărginean în ceea ce priveşte iniţiativa în înfiinţarea fundaţiei, precum şi în funcţionarea acesteia. Mulţumesc conducerii Casei de Cultură, fiecărui angajat care a avut o contribuţie însemnată la ceea ce sărbătorim astăzi. Această activitate de succes face posibilă dezvoltarea oraşului, oferind posibilitate şi şansă tinerei generaţii! Secolul 21 oferă noi posibilităţi şi în această parte a Europei. Am dori să fim parteneri în crearea acestor posibilităţi, continuând activitatea de binefacere a familiei Karolyi”, a conchis contesa Francesca Durckheim.

    Familia Karolyi, încântată de Carei
    Unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, respectiv consilierul judeţean Eva Mărginean, a declarat că după discuţiile purtate cu membrii familiei Karolyi a reieşit faptul că aceştia sunt foarte încântaţi şi mişcaţi de dragostea şi deschiderea cu care au fost primiţi. Eva Mărginean a mai spus că după această primire foarte călduroasă s-au convins că în sfârşit au revenit acasă. “Sunt foarte încântaţi şi mişcaţi de dragostea şi deschiderea de care au parte şi am impresia că în fiecare loc vizitat au avut alte emoţii. După această primire foarte călduroasă s-au convins că în sfârşit au revenit acasă. Au fost foarte mulţumiţi de ceea ce au găsit în Carei, fiindcă principiul familiei Karolyi a fost mereu de a face ceva pentru comunitate. În această perioadă de întrerupere de aproape o sută de ani este foarte greu să reiei şi să reînnozi acest fir, şi ei consideră că aceste întâlniri vor avea un efect extraordinar pentru a reîncepe tot ce înseamnă viaţa culturală, socială, cu ajutorul şi relaţiile lor. Ei neapărat vor să revină în Carei”, a precizat Eva Mărginean. Vizita familiei Karolyi s-a încheiat cu un concert simfonic al orchestrei Filarmonicii Dinu Lipatti, care a avut loc sâmbătă de la ora 19.00 la castel, şi a fost urmat de o recepţie în cinstea invitaţilor. Membrii familiei Karolyi au promis că se vor reîntoarce la Carei în fiecare an, urmând să susţină dezvoltarea vieţii culturale şi sociale.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE