More

    Zeci de specialişti în urologie se reunesc la Satu Mare

    urologie

    Aproape 40 de specialişti din domeniul urologiei din ţară se vor întâlni în acest sfârşit de săptămână la Satu Mare în cadrul celei de a patra ediţii a “Zilelor Urologiei Sătmărene”, care se vor desfăşura la Filarmonica “Dinu Lipatti”, eveniment organizat de Colegiul Medicilor, filiala Satu Mare, în colaborare cu Asociaţia Urologică Sătmăreană. Detalii despre acest eveniment au fost furnizate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de medicii urologi sătmăreni Cristian Rusu şi Bogdan Feciche.

    Peste 30 de lucrări ştiinţifice prezentate
    Deschiderea oficială a “Zilelor Urologicei Sătmărene” va avea loc vineri dimineaţa, de la ora 9.00, în prezenţa a circa 40 de specialişti în domeniu, care vor veni special la Satu Mare pentru acest eveniment, precum şi a oficialităţilor judeţene şi locale. Potrivit celor doi medici, în prima zi a manifestării vor avea loc două sesiuni ştiinţifice, urmând ca sâmbătă să fie organizată cea de a treia. În total, vor fi prezentate circa 30 de lucrări ştiinţifice de medici specialişti din Cluj, Arad, Bihor şi Maramureş. “Este o întâlnire profesională care a devenit deja o tradiţie, şi care are ca scop menţinerea colegialităţii între medicii urologi şi ne oferă posibilitatea de a învăţa unii de la alţii. Vor fi prezentate lucrări în cadrul cărora vor fi relatate cazuri deosebite cu care s-au confruntat colegii noştri specialişti prezenţi la evenimentul de la Satu Mare”, a afirmat medicul Bogdan Feciche.

    La rândul său, medicul Cristian Rusu a precizat că la “Zilele Urologiei Sătmărene” va fi prezentă şi profesorul de anatomie patologică, prof. univ. dr. Rumelia Koren, originară din Satu Mare, care va prezenta, la rândul său, două lucrări. “Zilele Urologiei Sătmărene oferă specialiştilor din domeniu posibilitatea să-şi împărtăşească unii altora din experienţa lor şi vor fi prezentate ultimele noutăţi. Sperăm că va fi o ediţie cel puţin la fel de reuşită ca şi cele trei anterioare”, a mai precizat dr. Cristian Rusu, care a mai adăugat că pentru organizarea acestui eveniment au fost folosite exclusiv fonduri private.

    Incidenţa bolilor urologice, în creştere
    Tot cu această ocazie, medicii urologi sătmăreni au mai afirmat că în judeţ incidenţa bolilor aparatului urinar este în creştere. Astfel, în cursul anului trecut, în ambulatoriul de specialitate au fost oferite consultaţii la peste 5.500 de pacienţi, la care se mai adaugă alte câteva mii consultaţi în regim de urgenţă, în timp ce 1.800 de bolnavi au necesitat internare la secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Tot în aceeaşi perioadă, au mai fost efectuate circa 2.000 de intervenţii chirurgicale. Şi aici vorbim doar de acţiunile care au avut loc la Spitalul Judeţean, fără să mai fie puse la socoteală intervenţiile şi consultările realizate în cabinetele medicale private. Doar în cursul ultimei săptămâni în judeţ au fost depistate trei cazuri noi de boală la aparatul urinar.

    Cele mai frecvente boli tratate sunt cancerul vezical şi renal precum şi neoploziile. De asemenea, s-a constatat o creştere semnificativă a cancerului la testicole la copii din cauza faptului că de multe ori părinţii nu verifică dacă copilul se dezvoltă normal. Fumatul, alimentaţia nesănătoasă, bazată foarte mult pe carne, traumatismele şi malformaţiile sunt principalele cauze ale acestor boli. Medicii sătmăreni au mai precizat faptul că, datorită creşterii posibilităţilor tehnice de detecţie, unele boli, cum ar fi cancerul, sunt depistate în stadiul incipient, când mai pot fi tratate cu succes.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE