More

    BCE este prima mare bancă centrală care introduce dobânzi negative la depozite

    BCE a păşit în istorie cu decizia de a duce dobânda la depozite de la 0% la -0,1%, ceea ce înseamnă că taxează rezervele pe care i le încredinţează băncile comerciale într-o etalare de arsenal de stimulare a economiei care mai cuprinde, printre altele, reducerea tuturor dobânzilor importante şi 400 de miliarde de euro în finanţare ultra ieftină pusă la dispoziţia băncilor cu condiţia ca banii să ajungă la companiile mici şi mijlocii şi altfel în economia reală. BCE răspunde, astfel, riscului deflaţionist adus de inflaţia slabă, nevoii de a consolida revenirea economiei şi de a ajuta la crearea de locuri de muncă şi cererilor de a deprecia euro pentru a face mai competitive exporturile ţărilor mai slabe din zona euro.

    Bursele au reacţionat cu creşteri, euro s-a depreciat, în timp ce costurile de finanţare ale Spaniei, Italiei, Greciei şi Irlandei au scăzut. Islanda se finanţează de pe pieţe mai ieftin decât SUA.

    Decizia introducerii dobânzilor negative, anticipată de majoritatea analiştilor, a fost descrisă de o asociaţie a băncilor din Germania ca o măsură prin care se expropriază banii deponenţilor.

    Preşedintele BCE, Mario Draghi, a răspuns acestor temeri spunând că instituţia sa nu impune dobânzi negative depozitelor clienţilor băncilor, ci băncilor comerciale care-şi depozitează banii la BCE. Băncile ar putea alege să transfere asupra deponenţilor costurile păstrării fondurilor la banca centrală a zonei euro, dar aceasta ar fi decizia băncilor şi a instituţiei de la Frankfurt, a explicat Draghi, care a asigurat că dobânzile vor începe să crească după ce economiile se întăresc. BCE a revizuit prognozele economice , iar Draghi a avertizat că există în continuare riscuri. Instituţia se aşteaptă ca economia zonei euro să crească anul acesta cu 1% faţă de 1,2% cât estima anterior, însă şi-a îmbunătăţit proiecţia de creştere pentru anul viitor de la 1,5 la 1,7%.

    În Europa, cu dobânzi negative la depozite au experimentat doar Danemarca, Suedia şi Elveţia, dar nu pentru a-şi întări economiile, ci pentru a descuraja intrările nedorite de capital şi a împiedica aprecierea monedelor naţionale.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE