More

    Mănăstirea de la Scărişoara Nouă îşi sărbătoreşte hramul

    hram

    Un eveniment cu o mare încărcătură simbolică şi duhovnicească va avea loc marţi la mănăstirea din Scărişoara Nouă, cu ocazia sărbătoririi hramului lăcaşului de cult, închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie Arhierească va fi oficiată de un sobor de preoţi, avându-l în frunte pe episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Iustin Sigheteanul. Arhimandritul doctor Timotei Bel, stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, îi invită pe toţi credincioşii la acest eveniment de înaltă trăire duhovnicească.

    PS Iustin Sigheteanul oficiază Liturghia Arhierească
    Liturghia Arhierească va fi oficiată de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bihor, în frunte cu episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, respectiv stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, şi protopopul de Carei, Marian Crainic. “Arhimandritul Timotei, Exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, Stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, precum şi Protopopul Careilor, Pr. Marian Crainic, vă invită cu dragoste creştinească să luaţi parte la Hramul Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul de la Scărişoara Nouă, în 24 iunie 2014, când vor fi binecuvântate noile şi minunatele realizări ale mănăstirii. Liturghia Arhierească va fi săvârşită de Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul alături de un măreţ sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bihor. Locul acesta „ pe o gură de rai, pe un picior de plai” vă va aduce tuturor celor prezenţi simţământul credinţei şi simţirii româneşti, aici la margine de ţară”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către protopopul de Carei, Marian Crainic.

    Aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul
    Mănăstirea Scărişoara Nouă a luat fiinţă prin grija Prea Sfinţitului Iustinian Chira – Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi este o mănăstire de călugări cu hramul “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind considerată cel mai vestic aşezământ monahal, situată într-un peisaj minunat. La origine clădirea este un paraclis, ce a fost construit de sătenii locali – moţi care au ajuns pe aceste meleaguri în anul 1924, care în anul 1940, după Dictatul de la Viena (30 august 1940) au fost alungaţi, însă au revenit cu demnitate şi plini de speranţe pe aceste meleaguri cu ajutorul sătenilor din localităţile învecinate.

    Acest aşezământ monahal închinat Sfântului Ioan Botezătorul se află într-un punct deosebit al României, pe graniţa de vest. Poziţia lui aici este una care se datorează credincioşilor din localitatea Scărişoara Nouă, care şi-au dorit o mănăstire în vatra satului lor. Actualmente, mănăstirea din Scărişoara Nouă cuprinde biserica în stil bizantin, chilii, anexe gospodăreşti, turnul-clopotniţă şi chilii pentru pelerini. Biserica a fost construită între anii 1991-2000 şi sfinţită pe 24 iunie 2000, cu ocazia sărbătorii hramului, de către Preasfinţitul Iustinian al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Sofronie, episcop român ortodox din Ungaria, şi Preasfinţitul Iustin, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE