More

    Parada Portului Popular şi deschiderea festivă a Zilelor Judeţului

    start

    Manifestările de sâmbătă organizate cu ocazia celei de a doua ediţii a Zilelor Judeţului Satu Mare au debutat cu parada portului popular, care s-a desfăşurat în sensul giratoriu din jurul Parcului Libertăţii, urmată de deschiderea oficială care a avut loc la scena amplasată în imediata apropiere a Casei de Modă. Oficialităţile judeţului au vizitat apoi standurile organizate de primării în zonă, apreciind faptul că au fost bine organizate. Între timp, cei interesaţi s-au putut delecta la standul dedicat animalelor, călărind sau făcând o plimbare cu caleaşca pe strada Horea.

    Sute de participanţi la Parada Portului Popular
    Sâmbătă dimineaţa era mare forfotă în zona Centrului Vechi. Pe strada 1 Decembrie 1918 a fost organizat un campionat de minifotbal. De asemenea, pe strada Horea a fost amenajată o zonă în care cei mici au putut vedea de aproape animale domestice. Tot aici, pasionaţii de călărie au avut posibilitatea de a urca în şaua unuia dintre cei 13 cai prezentaţi, din care doi ponei, iar cei mai comozi au avut posibilitatea de a face o plimbare cu caleaşca.

    parada
    De la ora 11.00 a început Parada Portului Popular care s-a desfăşurat în jurul Parcului Libertăţii. Suita a fost deschisă de majoretele de la Ciumeşti şi Şcoala nr. 10 din Satu Mare, fanfara din Căpleni, cavalerii pălincii, oficialităţile locale şi judeţene, reprezentanţii zonelor folclorice din judeţ îmbrăcaţi în straie populare, conduşi de un grup de călăreţi care au defilat prin Centrul Vechi al municipiului Satu Mare. Parada a pornit din faţa scenei amplasate lângă Casa de Modă.

    Sărbătoarea tuturor sătmărenilor
    După paradă, oficialităţile judeţene şi primarii au urcat pe scena de lângă Casa de Modă, destinată folclorului, de unde s-a dat startul concertelor care urmau să aibă loc. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul Eugeniu Avram, care a felicitat conducerea şi aparatul Consiliului Judeţean pentru iniţiativă şi pentru felul în care a fost organizată ediţia din acest an a Zilelor Judeţului, precum şi primăriile pentru implicare, apreciind faptul că Satu Mare este singurul judeţ din ţară care organizează astfel de evenimente.

    La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a mulţumit aparatului Consiliului Judeţean precum şi tuturor primarilor, viceprimarilor, consilierilor şi tuturor cetăţenilor din judeţ care s-au implicat astfel încât ediţia din acest an a Zilelor Judeţului să fie una de excepţie, unicat în România. “Sperăm ca în timp, iniţiativa noastră va fi preluată şi de alte judeţe din ţară. În timpul Paradei Portului Popular am observat standurile primăriilor bine organizate şi frumos împodobite, şi acest lucru oglindeşte hărnicia cetăţenilor judeţului nostru. Vă doresc să aveţi parte de zile minunate şi împliniri. La Mulţi Ani Satu Mare, La Mulţi Ani sătmăreni”, a mai spus Mircea Govor.

    specialitate
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat că Zilele Judeţului este sărbătoarea tuturor sătmărenilor. “Eu cred că este un eveniment unic nu numai pentru judeţul nostru, ci pentru toată România. Acest eveniment se întâmplă doar în judeţul Satu Mare. Zilele Judeţului Satu Mare, Zilele Sătmarului, zilele noastre ale sătmărenilor, este sărbătoarea noastră. Aici am reuşit de secole să convieţuim români, maghiari, şvabi, slovaci, ucraineni şi romi. Ne-am respectat unii pe alţii şi ne-am păstrat tradiţiile, obiceiurile“, a mai adăugat Adrian Ştef. Apoi s-a dat startul distracţiei la această scenă pe care în prima parte a zilei au urcat ansamblurile folclorice din fiecare unitate administrativ-teritorială, primii fiind cei de la Ansamblul “Oaşul” din Negreşti Oaş, coordonat de Maria Tripon.

    Standuri vizitate şi apreciate
    Apoi oficialităţile judeţului au vizitat standurile fiecărei primării unde au fost prezentate costumele populare, obiecte tradiţionale şi bucate specifice fiecărei zone în parte. Foarte apreciate au fost boacele de la Negreşti Oaş, mămăliga cu vânat de la Terebeşti, magiunul de la Odoreu, precum şi caşul de oaie, pâinea de casă, sarmalele cu păsat, pâinea de mălai, mămăliga cu brânză, bogracs, gulyas şi diverse tocăniţe de carne.

    Zona comunelor svăbeşti a oferit renumitele ştrudli-uri cu brânză, cartofi sau magiun dar nu au lipsit nici fancurile şi clătitele cu diverse umpluturi. Meşterii populari şi-au arătat priceperea la realizarea oalelor din lut sau a coşurilor. Fiecare comună a avut propria băutură, vinul sau pălinca de prune, caise, gutui.

    odoreu

    Odorenii, cei mai buni bucătari
    Toate bucatele au intrat la un concurs culinar, juriul de specialitate fiind format din Dobra Mircea, Bertici Kinga şi Veres Adam. Festivitatea de premiere a celor mai buni bucătari a avut loc ieri după-amiază la scena din Centrul Vechi, premiile şi diplomele fiind înmânate de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor.

    Astfel, locul întâi la concursul culinar a fost câştigat de echipa de bucătari din Odoreu, aceştia fiind urmaţi în clasament de echipa comunei Moftin şi de cea a comunei Căpleni. De asemenea, echipa comunei Bixad a câştigat premiul pentru cea mai bună mămăligă. Au mai fost acordate şi două premii de frumuseţe, titlul de Miss Bucătar fiind cucerit de Ludecher Hildegard, din Urziceni, iar cel de Mister Bucătar i-a revenit lui Nicolae Laza din Pişcolt.

    De asemenea, a mai fost premiat cel mai frumos stand al primăriilor, cele mai bune preparate, cel mai bun vin şi cea mai gustoasă pălincă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE