More

    Primăria reia proiectul pentru avizarea stemei Sătmarului

    catalin

    Municipiul Satu Mare are o stemă care după calculele hârtiei nu este tocmai legală. Mai exact, îi lipseşte un aviz final din partea Guvernului României. Deşi întruneşte toate condiţiile şi deţine toate avizele, mai puţin o hotărâre de guvern în acest sens, administraţia locală a reluat proiectul abandonat în 2004, din cauza documentaţiei incomplete. Astfel, dacă Consiliul Local va aproba proiectul de hotărâre, Primăria Satu Mare pare decisă ca de această dată să continue demersurile necesare completării dosarului şi trimiterii către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.

    Proiect repus pe tapet
    Primăria Satu Mare a hotărât să reia demersurile abandonate în 2004 din cauza documentaţiei incomplete. “În anul 2004, în baza Hotărârii Consiliului Local nr.88/21/9.09.2004, a fost aprobat proiectul de stemă a municipiului Satu Mare. După aprobarea proiectului în Consiliul local şi avizarea de către comisia judeţeană de analiză a propunerilor de stemă a Instituţiei Prefectului s-a înaintat documentaţia necesară avizării şi autorizării la comisia naţională de heraldică şi genealogie a Academiei Române, unde a fost oprită din cauza documentaţiei incomplete. Pentru a relua demersurile necesare autorizării stemei municipiului Satu Mare este necesară reaprobarea proiectului de către Consiliul local”, se arată în raportul de specialitate semnat de către şeful Compartimentului evenimente, cultură, educaţie, sport din cadrul Primăriei Satu Mare, Natalia Covaci.

    Apel la consilierii sătmăreni
    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, solicită în expunerea de motive a proiectului avizul favorabil al consilierilor sătmăreni, urmând ca demersul să fie continuat până la obţinerea unei hotărâri de guvern în acest sens. “Consiliul local a trimis Comisiei Judeţene de specialitate propunerea sa privind variantele alese pentru stema municipiului. Comisia judeţeană de analiză a propunerilor de stemă a Instituţiei Prefectului a avizat varianta anexată la prezentul proiect de hotărâre pentru a fi înaintată către comisia naţională de heraldică şi genealogie a Academiei Române. Propun aprobarea stemei municipiului în forma actuală şi continuarea demersurilor necesare completării dosarului şi trimiterii către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern”, se arată în solicitarea semnată de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.

    Descrierea semnificaţiei stemei
    Scutul este triunghiular, asemănător celui fixat în perioada 1928-1939 de Comisia Consultativă de Heraldică, cu dimensiunile: lăţimea 15,5 cm, lungimea 17,5 cm, pe fond albastru. Dintr-un zid de cetate crenelat se ridică un bastion cu trei ferestre deschise, având la bază o poartă cu grilajul ridicat, apărată de un leu rampant în profil spre dreapta, cu coada trifurcată şi limba roşie scoasă. Din crenelurile bastionului se ridică un turn conic central, flancat de câte un turnuleţ cu fereastră deschisă, având acoperişul ascuţit. Bastionul este flancat la stânga şi la dreapta deasupra unei terase verzi situată pe crenelurile zidului cetăţii, de câte un pom cu patru fructe. Spre marginile scutului pe aceeaşi terasă se află câte un ostaş în armură completă, privind către turn şi ţinând în mână câte o spadă ridicată. La baza zidului cetăţii se află o terasă verde aşezată pe un curs de apă argintiu. Scutul este timbrat de o coroană murală municipală, având şapte turnuri argintii. Compoziţia heraldică a stemei municipiului Satu Mare în ansamblul ei evidenţiază rolul fortificaţiilor în luptele de apărare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE