More

    O şansă în plus pentru sănătatea nou-născuţilor

    gino

    Diferitele anomalii care pot apărea la copii atât în timpul sarcinii cât şi după naştere pot fi depistate acum în timp util graţie unui aparat ecograf ultra-performant aflat în prezent la Clinica Gynoprax din Satu Mare şi a unui protocol între această clinică şi un medic specialist de la Cluj. Aparatul permite depistarea anomaliilor în timp util, chiar şi în timpul sarcinii, pentru a putea fi remediate la timp pe cale medicală. Potrivit medicului primar de obstetrică-ginecologie Mircea Muncean, circa 2% dintre copiii nenăscuţi prezintă diferite malformaţii din care jumătate sunt incompatibile cu viaţa. Părinţii sunt anunţaţi din timp şi consiliaţi astfel încât să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză.

    Ecograf ultra-performant unic în Satu Mare
    Ecograful permite depistarea la timp a anomaliilor şi malformaţiilor la copii atât în timpul sarcinii cât şi imediat după naştere. Este vorba despre un aparat ecograf multifuncţional cu imagini 3D şi 4D, cu o rezoluţie foarte bună, care permit observarea în mai bune condiţii a diferitelor anomalii ce pot apărea la copii. “Cu ajutorul acestui aparat pot fi depistate la timp luxaţiile de şold, anomalii antireflux, adică acele marformaţii care nu permit închiderea orificiului cardial şi pot vomita, malformaţii renale, malformaţiile cardiace, diferitele hernii, precum şi anomaliile care pot apărea la nivelul organelor abdominale. De asemenea, mai pot fi depistate şi malformaţiile faciale (buză de iepure, gură de lup etc)”, a precizat medicul Mircea Muncean.

    Specialistul în obstetrică şi ginecologie a mai afirmat că, din câte ştie, este singurul aparat de asemenea performanţă din judeţul Satu Mare, iar pentru interpretarea datelor ecografiei lunar, vine de la Cluj un medic specialist. “Am semnat recent un protocol de colaborare cu doamna doctor Moldovan din Cluj Napoca, care vine o dată pe lună la Satu Mare pentru a efectua astfel de ecografii. Cei interesaţi pot face rezervări telefonic sau pe e-mail. Doamna doctor Moldovan a fost deja la Satu Mare şi a consultat în acest fel cinci copii sătmăreni. Ne dorim ca aceste vizite să fie cât mai dese şi sperăm că de anul viitor doamna doctor Moldovan se va muta la Satu Mare”, a mai precizat Mircea Muncean.

    Depistate la timp, anomaliile pot fi corectate
    Medicul ginecolog a mai precizat că aparatul ecograf este foarte important în depistarea precoce a anomaliilor, unele dintre ele fiind chiar incompatibile cu viaţa. “Ecografiile pot fi făcute atât în timpul sarcinii cât şi după naştere, la copii de până la un an. În cazul în care în urma ecografiilor făcute în timpul sarcinii sunt depistate anomalii grave, părinţii sunt consiliaţi astfel încât să poată lua o decizie de întrerupere sau nu a sarcinii în cunoştinţă de cauză. Chiar şi în cazul anomaliilor depistate la nou-născuţi este foarte important ca acestea să fie depistate la timp. Marea majoritate a acestor anomalii, depistate în timp util, pot fi corectate medical în primii ani de viaţă”, a afirmat medicul Mircea Muncean.

    În prezent, sunt mulţi copii cu diferite malformaţii şi asta pentru că până acum la Satu Mare nu a existat un astfel de aparat care să le depisteze la timp pentru a putea fi remediate din punct de vedere medical. Odată cu acest ecograf, şi cu sprijinul medicului specialist din Cluj, copiii au o şansă în plus la o viaţă normală.

    Anomalii apărute la circa 2% dintre copiii nou-născuţi
    Medicul sătmărean a mai afirmat că, la nivelul judeţului Satu Mare, cele mai frecvente anomalii depistate la copii, fie ei nou-născuţi sau aflaţi în stadiul de făt, sunt malformaţiile renale sau ale membrelor, precum şi malformaţiile cardio-vasculare, care sunt şi cele mai sensibile şi sunt greu identificabile. “Este foarte important ca aceste anomalii să fie depistate intrauterin, pentru că cu cât sunt depistate mai devreme cu atât pot fi îndreptate mai rapid şi fără urmări”, a mai precizat Mircea Muncean.

    Conform statisticilor, circa 2% dintre copii prezintă astfel de anomalii, din care circa jumătate sunt incompatibile cu viaţa. “În aceste cazuri, se impune o întrerupere a sarcinii după o consiliere prealabilă a părinţilor. Dacă părinţii iau decizia de a păstra copilul, o fac pe riscul lor. Screening-urile neonatale cu acest ecograf performant sunt foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară a nou-născuţilor”, a conchis medicul ginecolog sătmărean.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE