More

    Geometria, puntea suspinelor la Evaluările Naţionale

    evaluare

    Emoţiile absolvenţilor de clasa a VIII-a au luat sfârşit ieri odată cu ultima probă, la matematică, la Evaluările Naţionale. Dacă probele la algebră au fost considerate uşoare de candidaţi, în schimb cele de geometrie le-au dat mari bătăi de cap.

    Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut ieri proba la matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională au primit varianta numărul 3 din cele zece posibile. La nivelul judeţului Satu Mare au fost înscrişi 2.802 candidaţi, din care au fost prezenţi 2.697, în timp ce 105 au fost absenţi. La primul subiect au avut de făcut, printre altele, un calcul simplu unde trebuiau să ţină cont de ordinea operaţiilor, un exerciţiu cu procente, o problemă de geometrie plană cu două cerinţe. La subiectul al doilea au avut de desenat o prismă, de calculat o medie geometrică, o altă problemă cu procente, precum şi o funcţie, iar la subiectul al treilea, elevii au avut de rezolvat două probleme, una de geometrie plană şi una de geometrie în spaţiu, fiecare cu câte trei cerinţe.

    Candidaţii sătmăreni care au susţinut ieri această probă au declarat că exerciţiile de algebră nu au fost dificile, în schimb cele de geometrie au fost mult mai grele. “Per ansamblu, nu pot spune că a fost o probă foarte grea. Cele de algebră au fost chiar accesibile şi multe dintre ele puteau fi rezolvate foarte uşor cu cunoştinţe minime.

    În schimb, geometria, în special cerinţele de la punctul trei, a fost foarte dificilă. Sper să reuşesc să iau o notă bună”, ne-a declarat unul dintre candidaţii sătmăreni. De aceeaşi părere a fost şi o absolventă de gimnaziu. “Subiectele de la geometrie au fost destul de dificile. Sper că m-am descurcat şi sper să iau o notă bună”, a spus eleva.

    Rezultatele înainte de contestaţii vor fi afişate la sediile şcolilor în data de 27 iunie, în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de notele primite având posibilitatea să depună şi eventuale contestaţii. Rezolvarea acestora va avea loc în perioada 28-30 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 1 iulie.

    Ministerul Educaţiei a decis ca de anul acesta notele obţinute la evaluarea naţională să conteze în proporţie de 75% pentru media de admitere la liceu. Astfel, în perioada 4 – 8 iulie absolvenţii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere alături de părinţi şi asistaţi de diriginţi şi vor fi introduse în baza de date computerizată datele din fişele de înscriere.

    Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015 va avea loc în data de 15 iulie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE