More

    Agricultura sătmăreană se transformă într-una performantă

    prima

    Numărul cererilor pentru subvenţii depuse în acest an la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Satu Mare este în scădere comparativ cu anul trecut, însă numărul de hectare pentru care s-au depus aceste cereri este în creştere faţă de 2013. Acest lucru este îmbucurător, potrivit directorului APIA, Gabriel Leş, care a afirmat că agricultura sătmăreană trece încet la una performantă din punct de vedere economic odată cu comasarea terenurilor.

    Peste 4.300 de hectare în plus
    Conform celor prezentate de directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, în anul 2014, la nivelul judeţului Satu Mare au fost depuse 21.366 de cereri pentru subvenţii în sectorul vegetal, cu 90 mai puţine faţă de anul precedent, când au fost depuse 21.456 de cereri. În schimb, a crescut cu 4.339 numărul de hectare lucrate pentru care au fost depuse aceste cereri, de la 227.690 de hectare anul trecut la 232.029 hectare în acest an. Bineînţeles, aici intră şi cele circa 30.000 de hectare de pajişti şi păşuni existente în judeţ.

    Directorul APIA a mai afirmat că este îmbucurător faptul că scade numărul de cereri depuse şi creşte numărul de hectare lucrate. “Încet, încet, terenurile sunt comasate, iar agricultura se îndreaptă spre una performantă din punct de vedere economic, şi asta nu poate decât să ne bucure. În ceea ce priveşte campania de depunere a cererilor din acest an, putem spune că a decurs în condiţii cât se poate de normale, fără sincope majore. A fost o programare foarte bună ceea ce a dus la diminuarea substanţială a greşelilor”, a precizat Gabriel Leş.

    De asemenea, directorul APIA a precizat că numărul hectarelor pentru care s-ar fi solicitat subvenţii putea fi mai mare, însă unele asociaţii ale crescătorilor de animale din judeţ nu au putut depune cereri pentru păşuni din mai multe motive: ori nu a fost încheiat contractul de concesiune cu primăriile de care aparţin, ori aceste acte au fost făcute prea târziu.

    Cereri unice în sectorul animal
    Tot în această perioadă au fost preluate, pentru prima dată în România, cererile unice în sectorul animal. Dacă până anul trecut cererile se puteau depune separat, pentru fiecare specie de animale, în acest an s-a depus o singură cerere pentru toate animalele. Astfel, au fost depuse cereri pentru subvenţii pentru 174.000 de ovine şi caprine, cu 21.000 mai multe faţă de anul trecut când au fost înregistrate doar 153.000 de astfel de animale, iar la bovine au fost depuse cereri pentru 25.100 de animale, cu 350 mai multe faţă de anul trecut. “A fost mult mai uşor din punct de vedere birocratic şi, cu toate că la început fermierii au fost un pic debusolaţi, în cele din urmă şi-au dat şi ei seama că este mai bine aşa. Pentru a evita aglomeraţia, cererile fermierilor mici au fost preluate de centrele locale APIA, iar cele ale fermierilor mari la centrul judeţean”, a mai afirmat Gabriel Leş.

    Directorul APIA Satu Mare a mai adăugat că anul viitor vor fi depuse cereri unice pentru toate sectoarele, atât vegetal cât şi animal. “Este mult mai comod. În felul acesta fermierul vine o singură dată la sediul APIA şi nu de două-trei ori ca până acum”, a conchis Gabriel Leş.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE