More

    Primarii pot scăpa de acuzaţiile ANI

    ani

    Zeci de primari din judeţul Satu Mare se află ori s-au aflat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) fiind declaraţi incompatibili din cauza faptului că fac sau au făcut parte din Adunarea Generală a Asociaţilor ale unor servicii de utilitate publică. Aceştia ar putea scăpa de aceste acuzaţii datorită unui proiect de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Conducerea ANI nu vede cu ochi buni acest proiect de lege afirmând că verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

    Proiect iniţiat de deputaţii PSD
    Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară. Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu. Iniţiatorii au precizat că “în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director”.

    Astfel, propunerea legislativă prevede că, “prin derogare de la prevederile art.37 şi art.92 din Legea nr.215/2001, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei, prin dispoziţie”. Proiectul a fost dezbătut în comisia de industrii şi a fost avizat favorabil de către Guvern.

    ANI, nemulţumită de acest proiect de lege
    Preşedintele ANI, Horia Georgescu, s-a declarat nemulţumit de acest proiect de lege arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante. Astfel, dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.”Agenţia Naţională de Integritate nu a fost consultată cu referire la acest proiect de lege. Sunt afectate câteva sute de dosare la nivel naţional aflate pe rolul instanţelor şi care în perioada următoare urmează să primească decizii definitive şi irevocabile în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procese în care în faţa Curţii de Apel ANI câştigase“, susţine şeful ANI, care avertizează că multe din dosare vor fi închise. “Verificările în curs vor fi afectate întrucât în momentul promulgării legii va trebui să închidem aceste dosare care se află în curs de investigare“, a adăugat Horia Georgescu.

    Peste 20 de primari din judeţul Satu Mare în vizorul ANI
    În colimatorul ANI s-au aflat sau se află şi în prezent 23 de primari din judeţul Satu Mare. Potrivit ANI, cei 23 de primari ar fi incompatibili întrucât au deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de reprezentant în AGA a SC Apaserv SA Satu Mare.

    Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, dar a câştigat procesul cu ANI la Curtea de Apel Oradea. Potrivit acuzaţiilor ANI, edilul şef s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 aprilie – 28 iunie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al oraşului Negreşti-Oaş, cât şi calitatea de reprezentant al oraşului Negreşti-Oaş în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul S.C. Apaserv Satu Mare SA. “Mă aşteptam la această decizie pentru că am considerat că la mijloc nu este niciun fel de incompatibilitate. Noi, primarii, am reprezentat comunitatea din care venim şi nu există niciun conflict de interese. Din punctul meu de vedere, nu cred că trebuia să se ajungă aici pe acest subiect. Pot să înţeleg stările de incompatibilitate, pot să înţeleg conflictele de interese, şi mi se pare corect să se vegheze la acest lucru, dar nu pot să înţeleg situaţia în care primarul care reprezintă interesele comunităţii, care dezvoltă proiecte şi aduce bani pentru comunitate, în final să ajungă în sălile de judecată”, a arătat Aurelia Fedorca.

    Primarii sătmăreni, declaraţi incompatibili eronat
    Avocatul sătmărean Anca Tămăşan este de părere că proiectul de lege nu va retroactiva în privinţa rapoartelor de evaluare întocmite deja de ANI în cazul primarilor din judeţul Satu Mare. Prin acest proiect de lege, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor fi incompatibili în calitate de reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale în cadrul Adunărilor Generale a Acţionarilor (AGA) ale asociaţiilor de dezvoltare intracomunitară (ADI) fără însă ca această modificare legislativă să reglementeze situaţia reprezentării de către primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene în cadrul AGA a societăţilor comerciale de interes local sau regional, după caz. Primarii din judeţul Satu Mare au fost declaraţi incompatibili de ANI nu în calitate de reprezentanţi ai unităţilor administrativ teritoriale în cadrul unor ADI, ci cu privire la calitatea de reprezentant al comunelor în cadrul unei societăţi comerciale de interes zonal, în cazul de faţă SC Apaserv Satu Mare SA.

    Pe de altă parte, legea civilă nu retroactivează, ceea ce înseamnă că, chiar în situaţia în care această lege va fi adoptată, nu va avea efecte asupra situaţiei de incompatibilitate ivite anterior intrării ei în vigoare. “Oricum, indiferent de această modificare legislativă, eu apreciez că primarii sătmăreni nu se află în stare de incompatibilitate potrivit art 87, al. 1, lit F din Legea nr. 161/2003, întrucât acest text de lege se referă exclusiv la societăţi comerciale de interes local. SC Apaserv Satu Mare SA este un operator regional, iar textul de lege nu poate fi extrapolat şi cu privire la astfel de operatori regionali”, a opinat avocatul Anca Tămăşan.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE