More

    Desant sătmărean la Wolfenbuttel

    consiliu

    Cu ocazia aniversării a 40 de ani de înfrăţire cu oraşul Wolfenbuttel din Germania, Primăria Satu Mare cere acordul Consiliului Local pentru a deplasa un grup de nu mai puţin de 60 de persoane în Germania, dintre care 50 de elevi şi zece oficiali, în perioada 9 – 13 iulie. Din câte se pare, vizita va fi întoarsă de o delegaţie germană în perioada 24 -28 septembrie. Motivul pare să fie relaţiile excelente pe care municipiul Satu Mare le-ar avea cu Wolfenbuttel.

    Delegaţie de 60 de persoane
    Primăria Satu Mare susţine că relaţiile de colaborare între oraşele înfrăţite Satu Mare şi Wolfenbuttel – Germania datează din anul 1974. Pentru a asigura suportul material, administraţia locală cere acordul consilierilor sătmăreni. “Pe parcursul anilor relaţiile de colaborare pe diverse domenii de activitate s-au extins şi dezvoltat continuu. În acest an Primăria oraşului Wolfenbuttel împreună cu Primăria Satu Mare marchează 40 de ani de înfrăţire printr-o serie de activităţi culturale şi sportive desfăşurate în oglindă. S-a stabilit de comun acord ca în perioada 9 – 13 iulie 2014 sărbătoarea să fie marcată la Wolfenbüttel, iar în perioada 24 – 28 septembrie la Satu Mare. În acest scop, o delegaţie formată din 50 de elevi şi profesori se vor deplasa în Wolfenbuttel pentru a participa la competiţii de baschet, scrimă, dans sportiv şi pentru a prezenta un spectacol folcloric. La invitaţia Primăriei din Wolfenbuttel propunem ca delegaţia de elevi să fie însoţită de un număr de 10 persoane (invitaţi oficial din partea primarului din Wolfenbuttel) şi condusă de primarul municipiului Satu Mare”, se arată în solicitarea Primăriei Satu Mare.

    Relaţii excelente cu Wolfenbuttel
    Administraţia locală susţine că înfrăţirea dintre Satu Mare şi Wolfenbüttel a luat fiinţă în urma inundaţiilor catastrofale din 14 mai 1970, când oraşul din Germania a sărit în ajutorul populaţiei sinistrate din Satu Mare, trimiţând de urgenţă mai multe transporturi de pături, textile, încălţăminte, alimente şi medicamente, dar şi alte bunuri. “Acest parteneriat s-a dezvoltat în decursul celor aproape 40 de ani de la schimburi între delegaţii oficiale, la relaţii prieteneşti între un număr tot mai mare de cetăţeni de cele mai diverse categorii, elevi, cadre medicale, oameni de cultură şi artă, personal didactic, funcţionari ai administraţiei, oameni din conducerea unor întreprinderi, membrii ONG-urilor, ai asociaţiilor sportive, ansambluri artistice, cetăţeni obişnuiţi. Lista acţiunilor şi a proiectelor comune realizate în aceşti ani, dar mai ales după 1989 este aşa de amplă că nu poate fi prezentată în acest cadru restrâns. Propun să marcăm împlinirea celor 40 de ani de înfrăţire prin participarea unui grup reprezentativ din municipiu la evenimentele organizate de oraşul partener cu această ocazie”, se arată în proiectul de hotărâre iniţiat de către primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE