More

    Tabăra ecologică de la Tarna Mare a fost inaugurată

    tarna

    Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, subprefectul Altfatter Tamas, managerul public din cadrul Instituţiei Prefectului, Cristian Mariţa, senatorul Pataki Csaba, directorul Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter, şi primarul Comunei Tarna Mare, Monica Mariana Sobius, au participat ieri, de la ora 11.00, în comuna Tarna Mare, la festivitatea de închidere a proiectului HURO/1101/27/1.3.1 „ECOSUNHOME – Aşezământ de educaţie pentru natură şi iubire creştină”, implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră HU-RO 2007-2013. Prima serie de elevi care va benefica de tabăra ecologică de la Tarna Mare va sosi în tabără pe 20 iulie. Capacitatea taberei este de 62 de locuri.

    Exemplu de conlucrare interinstituţională
    La Tarna Mare a avut loc ieri, de la ora 10.30, conferinţa de închidere a Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România – tabăra ecologică de la Tarna Mare, cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Acest proiect a fost definitivat de către reprezentanţii parohiilor reformate din localităţile Tarna Mare, Tămăşeni şi Csengersima din Ungaria. “Mă bucur să văd ceea ce aţi realizat aici prin acest proiect implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră. Este dovada clară că instituţii din Ungaria şi România au conlucrat din nou pentru acelaşi scop: educaţie ecologică prin atragerea fondurilor europene. Realizările dumneavoastră de aici, de la Tarna Mare, sala de conferinţe, foişorul din lemn pentru desfăşurarea activităţilor meşteşugăreşti, lacul artificial, terenul de sport, viitoarea pădure, pista pentru biciclişti şi nu în ultimul rând cele patru căsuţe construite din deşeuri reciclabile, certifică faptul că în judeţul Satu Mare interesul pentru educaţie ecologică este crescut. Acest aşezământ de educaţie pentru natură şi iubire creştină, după cum l-aţi denumit, va fi un exemplu pentru alte comunităţi din Satu Mare sau chiar din alte judeţe ale ţării”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

    Proiect derulat de circa doi ani
    Proiectul a început în 2012, s-a derulat timp de 18 luni, valoarea totală fiind de aproximativ 780.000 euro, iar pe partea română investiţia se ridică la 350.000 euro. Consiliul Judeţean Satu Mare a asigurat co-finanţarea de 2%. Capacitatea căsuţelor este de 30 de copii, câte şase într-o căsuţă. Tabăra se află în incinta Parohiei Reformate din Tarna Mare. Sunt implicaţi în proiect Parohia Reformată din Csengersima, judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg, Ungaria, Parohia Reformată Tămăşeni, Judeţul Satu Mare, România, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi Asociaţia Interaction 2050 Satu Mare. “Sunt convins că dumneavoastră, iniţiatorii, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Parohia Reformată, alături de partenerii din Ungaria şi România, v-aţi atins sau vă veţi atinge obiectivele, printre care îmbunătăţirea infrastructurii ecologice a zonei, asigurarea educaţiei ecologice a tinerei generaţii, conştientizarea importanţei protejării biodiversităţii şi valorilor naturale, respectiv dezvoltarea unei colaborări durabile în domeniul protecţiei mediului, în rândul tinerilor din localităţile de graniţă româno-ungară. În încheiere, doresc să felicit instituţiile publice şi religioase pentru realizarea acestui proiect inedit în zona de Nord-Vest a României. Sunt convins că tinerii care vor participa încă din luna iulie la această tabără vor avea parte de cea mai bună educaţie în domeniul ecologic, iar informaţiile şi învăţăturile puse aici în practică vor fi transmise generaţiilor următoare”, a mai declarat prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram.

    tarna02

    Beneficiarii taberei ecologice de la Tarna Mare
    Prima serie de elevi care va beneficia de tabăra ecologică de la Tarna Mare va sosi în tabără pe 20 iulie. Capacitatea taberei este de 62 de locuri. Datorită spaţiului existent, în tabără pot veni şi elevi cu corturile, iar masa le este asigurată la cantina taberei. Tabăra ecologică de la Tarna Mare este dotată cu sală de prezentare a mediului ambiant, spaţii de cazare şi masă, sală de conferinţe pentru 50 de persoane, foişor, lac artificial, pădure,pistă de biciclete în lungime de 800 de metri, teren de sport şi cinci căsuţe din material refolosit, PET-uri. De asemenea, a fost renovată, în cadrul proiectului, şi structura din lemn a clopotniţei existente în comuna Tarna Mare. Înscrierile se fac la sediul Diecezei reformate din Satu Mare. Se pot înscrie elevi indiferent de confesiunea religioasă.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE