More

    Show la superlativ pe cerul Sătmarului

    Albinuţele Baltice, Şoimii României, MIG-ul 21 Lancer, elicopterul Puma, paraşutiştii, planoriştii şi toţi cei implicaţi în desfăşurarea Mitingului Aviatic care s-a desfăşurat sâmbătă la Aeroportul Satu Mare le-au oferit sătmărenilor un spectacol aerian de excepţie. Miile de spectatori s-au declarat încântaţi de show-ul vizionat cu această ocazie, mulţi apreciind că a fost unul dintre cele mai spectaculoase mitinguri aviatice dintre cele şapte care au avut loc până în prezent la Satu Mare.

    Deschiderea oficială
    Ca orice eveniment major care se respectă, Mitingul Aviatic de la Aeroportul Satu Mare a debutat cu deschiderea oficială la care au fost prezenţi deputatul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Ştef, managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura, consilieri municipali dar şi preşedintele Aeroclubului României, George Rotaru, şi liderul trupei “Baltic Bees”, Artyom Soloduha.

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a arătat, în cuvântul său, că evenimentul de la Satu Mare are ca scop promovarea judeţului. “Încercăm de fiecare dată să fie un program cât mai bogat dar să păstrăm şi nivelul de adrenalină de la mitingul de anul trecut. Albinuţele Baltice sunt din nou alături de noi, Aeroclubul României, Forţele Aeriene sunt prezente la mitingul de la Satu Mare. Eu cred că este un proiect foarte bun şi foarte reuşit, are în vedere să promoveze judeţul Satu Mare, are în vedere să promoveze aeroportul, încercăm să-i atragem pe sătmăreni alături de noi“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

    Atât prefectul Eugeniu Avram cât şi deputatul Ovidiu Silaghi i-au felicitat pe organizatorii evenimentului, le-au urat succes protagoniştilor şi le-au urat sătmărenilor să aibă parte de un spectacol frumos. Directorul Aeroclubului României, George Rotaru, a vorbit despre programul evenimentului, remarcând că mitingul de la Satu Mare este printre cele mai importante din țară. “După mitingul de la Otopeni, mitingul de la Satu Mare se clasează între primele ca şi număr de avioane, spectaculozitatea evoluţiilor şi numărul publicului care savurează aceste evoluţii“, a spus Rotaru. Cuvinte de apreciere a mitingului de la Satu Mare a spus şi Artyom Soloduha.

    Start la spectacol
    Spectacolul aviatic a început cu “parada” paraşutiştilor care şi-au demonstrat măiestria stârnind ropote de aplauze din partea spectatorilor. Apoi, în văzduh a urcat un avion ultrauşor, pilotul uimind spectatorii cu acrobaţiile pe care le-a realizat. A urmat apoi evoluţia lui Cătălin Prunariu, care a încântat sătmărenii cu evoluţiile sale la manşa unui avion Extra 300.

    Unul dintre cele mai apreciate momente ale show-ului de la Aeroportul Satu Mare a fost evoluţia unui MIG 21 Lancer. Acesta a apărut pe cerul Sătmarului într-un moment în care nimeni nu se aştepta, ajungând la Satu Mare în doar 6 minute de la baza aeriană de lângă Turda. Sătmărenii au rămas impresionaţi de capacitatea acestui avion şi de forţa pe care o dezvoltă în aer, spărgând în mai multe rânduri zidul sonic. Spectacolul a continuat cu evoluţia unui elicopter Puma al Forţelor Aeriene Române.

    Foarte apreciată a fost şi evoluţia lui George Rotaru, la bordul unui avion Extra 330, care a prezentat o coregrafie impresionantă printre care şi celebra inimă străpunsă. A urmat apoi spectacolul prezentat de planoriştii Aeroclubului României, care au desenat efectiv pe cerul Sătmarului, după care paraşutiştii şi-au mai demonstrat încă o dată măiestria.

    Şoimii României şi Albinuţele Baltice, cireaşa de pe tort

    Evoluţia Şoimilor României a uimit asistenţa. Cei cinci piloţi care au făcut parte din acest echipaj au executat în aer o serie de manevre care de multe ori i-au lăsat pe spectatori muţi de uimire. Coordonarea lor a fost perfectă chiar şi în regim de viteză, fiind răsplătiţi cu ropote de aplauze după ce au coborât la sol.

    Show-ul aviatic de la Satu Mare s-a încheiat cu evoluţia absolut impresionantă a lituanienilor de la Baltic Bees, acesta fiind şi momentul cel mai aşteptat de către public. Piloţii au făcut practic ce au vrut cu avioanele lor subsonice şi au făcut o adevărată demonsntraţie de măiestrie apreciată şi răsplătită cu aplauze de publicul sătmărean.
    Chiar dacă nu au fost la fel de mulţi ca şi anul precedent, spectatorii sătmăreni au precizat că a fost unul dintre cele mai spectaculoase mitinguri din cele şapte ediţii organizate până în prezent. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean, Aeroportul Internaţional Satu Mare şi de Aeroclubul României.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE