More

    Liberalii şi-au ales noua conducere

    Cei care s-au grăbit să afirme că lucrările Congresului PNL vor fi în mare parte o formalitate au avut în vedere faptul că Ioan Ghişe, contracandidatul lui Klaus Iohannis la şefia partidului, este practic lipsit de şanse, în condiţiile în care toate organizaţiile judeţene care şi-au făcut public opţiunile (inclusiv cea a judeţului Satu Mare) au spus că îl sprijină pe primarul Sibiului.

    Congresul PNL a votat un nou statut al partidului, principala modificare fiind aceea că întreaga denumire, identitatea, tradiţia şi unitatea sunt valori imuabile ale Partidului Naţional Liberal. Acest principiu a fost votat la propunerea fostului preşedinte Mircea Ionescu Quintus, în condiţiile în care, în cadrul negocierilor cu PDL, s-a discutat ca viitoarea formaţiune politică, rezultată din fuziunea celor două formaţiuni, să aibă o denumire nouă. Noul statut prevede, de asemenea, ca preşedintele şi cei 31 de vicepreşedinţi să fie aleşi prin vot uninominal.

    Atribuţiile vicepreşedinţilor urmează să fie propuse ulterior în Biroul Politic Naţional şi aprobate de Delegaţia Permanentă, iar secretarul general să fie propus de preşedintele PNL şi validat de Biroul Politic Naţional. Din statut a fost scoasă prevederea că PNL este membru ALDE şi a Internaţionalei liberale.

    Delegaţii la Congres au aprobat atât fuziunea cu PDL, cât şi afilierea PNL la grupul european PPE. În conformitate cu noul statut, Klaus Iohannis a fost ales cu un scor concludent şi confortabil preşedinte al PNL, în timp ce Ioan Ghişe s-a ales doar cu bombăneliile că a fost învins de un competitor fără vechime în partid, prin derogare de la vechimea necesară.

    Lucrările Congresului, care se desfăşurau conform celor dinainte stabilite, au avut parte de intervenţia europarlamentarului Norica Nicolai, care l-a acuzat pe Crin Antonescu că a decis unilateral şi fără hotărârea prealabilă a vreunui Congres afilierea PNL la PPE. Că a făcut-o din motive personale, vizând alegerea soţiei sale, Adina Vălean, în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European. Norica Nicolai s-a declarat, de asemena, împotriva fuziunii cu PDL, partid pe care l-a etichetat ca obedient regimului Băsescu. Dar momentul culminant a fost reprezentat de decizia intempestivă a lui Crin Antonescu de a candida, alături de Klaus Iohannis, la Preşedinţia României din partea PNL. A fost o decizie care risca să ducă la scindarea partidului. La intervenţia lui Klaus Iohannis, urmează ca între cei doi să aleagă ulterior Delegaţia Permanentă.

    Călin Popescu Tăriceanu a transmis o scrisoare deschisă Congresului în care a anunţat că va candida la Preşedinţia României şi va înfiinţa un nou partid liberal. Dacă şi câţi liberali îl vor urma este deocamdată o necunoscută pe care însă noua conducere a PNL e bine să o aibă în vedere.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE