More

    Chiulangita cronică a scăzut cu o treime

    chiul

    Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, Constantin Taloş, a precizat ieri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, că numărul elevilor chiulangii a scăzut cu o treime în acest an faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, pentru a creşte gradul de siguranţă al elevilor, efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Poliţiei Locale au fost sporite cu 8,46%. Astfel, în fiecare zi un număr de 91 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali au patrulat pe raza unităţilor de învăţământ din judeţ.

    Mai puţini chiulangii
    În cadrul acţiunilor privind creşterea gradului de siguranţă al elevilor, a personalului didactic şi pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şcolilor, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Locală au angrenat zilnic un număr de 91 de angajaţi în acţiunile de patrulare a zonelor adiacente unităţilor de învăţământ din judeţ. De asemenea, au fost desfăşurate peste 25 de acţiuni cu caracter preventiv în locurile publice pentru prevenirea absenteismului în rândul elevilor, fiind depistaţi un număr de 27 de elevi care absentau de la ore. “Spre bucuria noastră, stăm mai bine faţă de perioada similară a anului trecut când vorbim despre incidentele din preajma unităţilor de învăţământ. Acest lucru se datorează faptului că am fost mai mult prezenţi în activităţile preventive. Am acordat o mai mare atenţie intrărilor la cursuri ale elevilor şi a celorlalte activităţi specifice pentru a-i determina să fie la cursuri, nu în altă parte în perioada orelor de curs. Avem asigurate patrule la intrarea la orele de curs şi la ieşirea de la orele de curs. Mai mult, în timpul orelor de curs am desfăşurat activităţi preventive în cluburi şi baruri pentru a încerca să îi găsim pe acei elevi care în loc să fie la orele de curs sunt în altă parte. Numărul elevilor pe care i-am găsit în baruri a scăzut cu 33% faţă de perioada similară a anului trecut”, a declarat comisarul şef Constantin Taloş.

    Planurile ATOP dau rezultate
    Preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, Pinter Iozsef, i-a invitat ieri la discuţii pe reprezentanţii primăriilor şi ai poliţiei pentru a vedea care este gradul de colaborare între cele două părţi. De asemenea, membrii ATOP Satu Mare i-au întrebat pe edilii locali şi pe poliţişti care este stadiul şi efectul programului privind montarea camerelor de supraveghere în localităţile din judeţ. Programul a fost finanţat de către Consiliul Judeţean în acest an, fiecare primărie primind suma de 9.000 de lei pentru instalarea de camere de supraveghere video. “Având în vedere că anul acesta am alocat nişte fonduri de la Consiliul Judeţean pentru achiziţionarea camerelor de supraveghere pentru fiecare comună, acum verificăm cine şi cum a reuşit să achiziţioneze camerele respective. De asemenea, vrem să vedem dacă mai au nevoie de ajutor din partea Consiliului Judeţean, respectiv ATOP. Sperăm ca Poliţia şi Poliţia Locală să fie mai eficiente după implementarea acestui sistem, acesta este şi rolul. Sperăm să scadă infracţionalitatea şi problemele în comunele respective. Deci, noi am recomandat ca la intrările şi ieşirile din localitate să fie montate şi, inclusiv, în faţa şcolilor să fie montate. Pentru că neapărat şcolile şi grădiniţele trebuie supravegheate”, a declarat preşedintele ATOP, Pinter Iozsef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE