More

    Veştile bune, la pachet cu cele proaste

    populatia

    Începând cu data de 1 iulie, românii, şi implicit sătmărenii, au parte de surprize, atât plăcute cât şi mai puţin plăcute. Salariul minim pe economie a crescut cu 50 de lei, au fost reduse preţurile la energie electrică şi roaming, dar a crescut preţul gazelor şi cuantumul amenzilor de circulaţie.

    Salarii mai mari, amenzi mai mari
    O primă veste bună a lunii iulie este creşterea salariului minim pe economie de la 850 la 900 de lei pe lună. Cea mai bună veste au primit-o însă primarii şi viceprimarii ale căror salarii se majorează cu până la 50% începând cu luna iulie. Acest lucru vine, însă, la pachet cu creşterea cuantumului amenzilor de circulaţie datorită faptului că punctul de amendă reprezintă 10% din valoarea salariului minim brut pe economie.

    Astfel, din iulie un punct de amendă va reprezenta echivalentul a 90 de lei. În aceste condiţii, un şofer care depăşeşte limita de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră, abatere pentru care se acordă între 9 şi 20 de puncte de amendă, va fi sancţionat de la 1 iulie cu amenzi cuprinse între 810 lei şi 1.800 de lei, faţă de amenzi între 765 de lei şi 1.700 de lei, cum se întâmpla până acum. Depăşirea limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, respectiv între 1.890 de lei şi 4.500 de lei, de la 1 iulie 2014.

    În afară de amenzile de circulaţie, începând din data de 1 iulie, sătmărenii vor trebui să plătească mai mult la factura pentru gaz cu 2,5% la consumatorii casnici şi 1,5% pentru cei economici. Motivul scumpirii gazelor ţine de majorarea ponderii gazelor din import, care va ajunge la 10% din consum.

    Scade factura la electricitate
    Dacă pentru gaze vor plăti mai mult, la electricitate românii vor plăti mai puţin de la începutul acestei luni. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că facturile la electricitate vor fi, în medie, mai mici cu 2,6% începând de la 1 iulie.

    Utilizatorii români de telefonie mobilă şi internet mobil vor beneficia de tarife reduse cu 20% – 55% pentru serviciile de roaming în călătoriile din spaţiul Uniunii Europene, începând cu 1 iulie, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif), conform Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Un MB de date va costa maximum 20 de cenţi în roaming, tariful pentru apelurile făcute va fi de maximum 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite abonaţii vor plăti maximum 5 cenţi pe minut. Trimiterea unui sms va costa 6 cenţi.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE