More

    Rătăcirile comisarului Fule

    Extinderea Uniunii Europene în zona de Est a continentului reprezintă un obiectiv major. Împotriva acestui deziderat luptă pe toate căile Moscova. Un argument în acest sens este agresiunea de care a dat dovadă Rusia încălcând toate regulile dreptului internaţional atunci când Ucraina a dorit să semneze acordul de asociere la UE. La care mai trebuie adăugată influenţa nefastă arogată de Kremlin asupra unor ţări independente care au făcut cândva, fără voia lor, parte din URSS. Cu toate acestea, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat acordul de asociere.

    Într-un mod cu totul surprinzător, cu o zi înaintea marelui eveniment, cel mai important lider european în materia extinderii, cehul Stefan Fule, s-a dedat unor declaraţii jignitoare la adresa României care se regăseşte, în sfârşit, în spaţiul comun de libertate şi democraţie cu românii basarabeni.

    Despre ce este vorba concret? Într-un interviu acordat Euractiv Cehia despre ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, comisarul Stefan Fule a răspuns sec: “Multe lucruri”, apoi a adăugat: “În primul rând ultima extindere, cu România şi Bulgaria, a ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu credibilitatea întregului proces (…)Suntem nevoiţi să înăsprim standardele.”

    Înainte de a comenta, ca român, jignirile comisarului european pentru extindere Fule, simt nevoia să mă întreb dacă acest “tovarăş” a învăţat să urască România în timpul studiilor făcute la Moscova în loc să afle că ţara noastră s-a opus invaziei sovietice în Cehoslovacia, în 1968.

    Iată, însă, că România este pusă din nou la colţ, alături de Bulgaria, întreţinându-se în mod artificial neîncrederea în ţara noastră. Moscova are aceeaşi părere despre România. La fel, în preziua semnării acordului de asociere a Ucrainei, Moldovei şi Georgiei, responsabilul Comisiei Europene a spus că “trebuie să înăsprim standardele”. Adică pentru unii au fost odinioară alte standarde, pentru alţii trebuie să fie mai grele, pentru a face accesul în UE mai dificil. Este tocmai ceea ce îşi doreşte Moscova. Adică să împiedice aderarea ţărilor de la graniţa de vest a Rusiei la spaţiul european de valori, astfel ca “virusul” democraţiei să nu contamineze populaţia rusească, ţinută de decenii în chingile sovietice.

    Tovarăşul Fule, că domn nu-i putem spune, îşi aminteşte, la final de mandat, ce rea e România şi ce înăsprire trebuie să fie la extindere, ca Moscova să fie mulţumită. Este de-a dreptul supărător că rătăcirile lui jignitoare au rămas deocamdată fără nici o replică din partea oficialilor români. Dar este bine totuşi că Uniunea Europeană se extinde.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE