More

    Persoanele cu handicap, “încarcerate” în blocuri

    augustin-pascu

    Deşi România dispune de o legislaţie modernă în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea se confruntă cu probleme pentru care sistemul juridic nu poate găsi soluţii. În asemenea situaţii ei se văd nevoiţi să apeleze la autorităţi pentru a putea face faţă vieţii cotidiene. Este şi cazul lui Augustin Paşcu, un sătmărean aflat în scaun cu rotile care a cerut Instituţiei Prefectului să îl ajute cu un schimb de apartamente pentru a i se uşura accesul la domiciliu, aflat în prezent la etajul unui bloc. Din păcate, în situaţia lui sunt zeci de persoane doar în municipiul reşedinţă de judeţ. Din câte se pare, deocamdată nu există o soluţie la problemele lor.

    Prizonierul scărilor
    Scările prea abrupte sau coridoarele prea înguste creează dificultăţi în ceea ce priveşte accesul persoanelor cu handicap locomotor la propriile locuinţe. Este şi cazul unui sătmărean imobilizat într-un scaun cu rotile care încearcă de un timp să se înţeleagă cu vecinul său pentru un schimb de apartamente pentru a se muta de la etajul I la parterul imobilului. “Vă cer sprijinul, domnule prefect Eugeniu Avram, pentru a găsi o soluţie în privinţa unui schimb de apartamente cu vecinul meu de la parter. Problema este că acest vecin cere 12.000 de euro în plus pe lângă schimbul de apartament, pentru că el are o cameră în plus. Mie îmi este foarte greu să mă deplasez în aceste condiţii. Din păcate, şi copilul meu este în aceeaşi situaţie. Poate dacă vorbiţi dumneavoastră cu el mai lasă din preţ, poate găsim o soluţie. Sunteţi ultima mea speranţă”, a declarat Augustin Paşcu.

    Prefectul caută o soluţie
    Autorităţile nu au pârghii pentru a interveni în relaţiile dintre cumpărător şi vânzător, dar încearcă să medieze situaţia. “Am să mă duc personal la vecinul dumneavoastră pentru a purta o discuţie cu el, în speranţa că vom putea găsi o soluţie. Este o proprietate privată, de aceea şansa ca noi, Instituţia Prefectului, să putem face ceva este foarte mică”, a declarat prefectul Eugeniu Avram. În schimb, prefectul Avram a declarat că va lua legătura cu primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a găsi o soluţie în acest sens. O variantă ar fi, potrivit prefectului Avram, să i se acorde lui Augustin Paşcu şi familiei sale o casă socială la parter, astfel încât să poată să se deplaseze în şi din apartament. “Dacă era vorba despre o proprietate de stat, atunci totul era mai simplu. Îl rugam pe primar să găsească varianta unui schimb de apartamente. Oricum, soluţia ar fi ca să i se acorde un spaţiu la parter din fondul locativ al municipiului Satu Mare”, a conchis Eugeniu Avram.

    Rampele, o soluţie doar în spaţiul public
    Problemele pe care le întâmpină persoanele care se deplasează în scaun cu rotile sunt multiple. Chiar dacă instituţiile şi spaţiile comerciale, în marea lor majoritate, sunt obligate şi respectă legislaţia în vigoare, totuşi sunt dificultăţi pe care sistemul juridic nu le poate legifera. Pentru a găsi o rezolvare, ce nu este în mod expres reglementată de lege, nu de puţine ori persoanele cu dizabilităţi se îndreaptă către autorităţile locale şi judeţene. Acestea încearcă să găsească metode de întrajutorare, dar sunt adesea limitate în ceea ce priveşte oferirea unor resurse materiale ca suport pentru cei cu handicap. Din păcate, nu există prevedere legală care să oblige asociaţiile de proprietari să execute rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE