More

    Proiect imobiliar blocat cu acte false

    instanta

    Societatea Welt Invest, reprezentată de juristul Grigore Ghere, împreună cu mai multe persoane fizice, au intenţionat să dezvolte un proiect imobiliar pe o serie de terenuri cumpărate de la foştii proprietari, situat în apropierea Bulevardului Lucian Blaga. Mai precis, în 2011 au parcelat terenurile deţinute pentru a le comercializa ca locuri de casă, obţinând aprobarea Consiliului Local Satu Mare pentru un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în acest sens. Însă proiectul imobiliar a fost blocat, firma Welt Invest şi persoanele fizice implicate în proiect fiind date în judecată de către sătmărencele Cornelia Parnica şi Veronica Variu, pe motiv că o parte din terenul destinat proiectului imobiliar le-ar aparţine de drept. Procesul este pe rol de trei ani, instanţa refuzând să admită că cele două sătmărence au devenit proprietare prin intermediul unei schiţe topografice despre care până şi organele de urmărire penală au admis că nu este conformă cu realitatea. De asemenea, instanţa refuză să admită că acţiunea celor două sătmărence nu a fost timbrată la valoarea reală.

    Un proces neaşteptat
    Pentru a-şi justifica cererea de chemare în judecată, cele două sătmărence au invocat sentinţa civilă nr. 5526/1992 a Judecătoriei Satu Mare, care a dispus întăbularea în favoarea celor două femei a unei case cu terenul aferent, curte şi grădină, în suprafaţă totală de 5.755 mp, situat pe Bulevardul Lucian Blaga nr.265. Analizând mai atent actele din dosarul respectiv, a reieşit că sentinţa a fost obţinută în mod ilegal, pe baza unei schiţe topografice care nu reflecta realitatea. În schiţa respectivă, topograful a trecut ca fiind proprietatea numitelor Cornelia Parnica şi Veronica Variu a unui teren aflat în prelungirea grădinii, care era de fapt în patrimoniul IAS Satu Mare, în suprafaţă de 5.255 mp. Cele două sătmărence cumpăraseră de fapt de la proprietarii Vasile Farkas şi fiul său Ioan Farkas doar casa şi 500 mp pătraţi de teren. Apoi, l-au dat în judecată pentru prestaţie tabulară pe Ioan Horvath, fostul proprietar al întregii parcele folosite de IAS Satu Mare, proftând de faptul că Statul Român nu îşi notase dreptul de proprietate, solicitând întăbularea celor 5.255 mp necuveniţi. Instanţa a dispus întăbularea dreptului de proprietate a sătmărencelor Cornelia Parnica şi Veronica Variu asupra întregii suprafeţe de 5.755 mp.

    Suprapunere de terenuri
    În 25 noiembrie 2002, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a predat Primăriei Municipiului Satu Mare parcela aflată în patrimoniul IAS Satu Mare, în suprafaţă totală de 13,97 ha. Comisia locală de aplicare a Legii fondului funciar a restituit terenurile către mai multe persoane, care le-au vândut societăţii Welt Invest şi asociaţilor cu care au pus apoi împreună bazele proiectului imobiliar. Nici ADS şi nici Primăria Satu Mare nu au ştiut că o parte din teren fusese deja întăbulat pe şestache de către sătmărencele Cornelia Parnica şi Veronica Variu. Din această cauză, s-a înregistrat suprapunerea suprafeţelor pentru care cele două sătmărence au dat în judecată societatea Welt Invest şi asociaţii săi.

    Cauză insuficient timbrată
    Procesul a intrat pe rolul Judecătoriei Satu Mare, debutând cu o serie de probleme legate de taxa de timbru. Reprezentantul firmei Welt Invest, Grigore Ghere, a contestat valoarea taxei de timbru stabilită de judecător, în cuantum de 1.400 lei, potrivit normelor legale aceasta trebuind să fie de 41.429 lei. În schimb, pentru terenul disputat, în suprafaţă de 5.000 mp, acelaşi judecător a dispus ca firma Welt Invest SRL să achite 9.061 lei. Grigore Ghere l-a reclamat pe judecător pentru că a prejudiciat cu intenţie bugetul Ministerului Justiţiei prin stabilirea unor taxe de timbru mai mici decât cele reale, însă plângerile sale au fost ignorate de autorităţile abilitate. De asemenea, reprezentantul Welt Invest îl mai acuză pe judecătorul de caz că a încercat în mod ilegal să tergiverseze cauza, dispunând suspendarea cauzei. Încheierile de şedinţă privind suspendarea au fost anulate de Tribunalul Satu Mare. Potrivit deciziei civile nr.483/R din 11 iunie 2013, Tribunalul Satu Mare a sesizat că sătmărencele Cornelia Parnica şi Veronica Variu s-au judecat în 1992 cu un mort. Conform actelor depuse la dosar, Ioan Horvath, proprietarul citat în 1992, era decedat în 1948. La data pronunţării sentinţei, trăia doar nepotul acestuia, Attila Horvath, care nu a ştiut de procesul intentat de cele două sătmărence.

    Schiţă topografică cu probleme
    Grigore Ghere a sesizat în 2011 şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru a stabili condiţiile în care a fost efectuată la începutul anilor ‘90 schiţa topografică pe baza căreia au fost întăbulaţi cei 5.255 mp de teren către sătmărencele Cornelia Parnica şi Veronica Variu. “Putem concluziona că schiţa întocmită de către inginerul (…) nu a fost conformă cu realitatea datelor din teren, iar ulterior aceasta a stat la baza obţinerii sentinţei în dosarul 7754/1992”, se arată în referatul întocmit de poliţiştii judiciari în cauză. Topograful a scăpat de acuzaţiile de fals intelectual, fiind decedat. De asemenea, sătmărencele Cornelia Parnica şi Veronica Variu au scăpat de acuzaţia de uz de fals întrucât s-a împlinit termenul de prescripţie.

    Numai instanţa poate rezolva conflictul
    Am încercat să aflăm şi punctul de vedere al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Satu Mare despre acest caz. Potrivit directorului Monica Prodan Ardelean, OCPI Satu Mare nu a făcut altceva decât să pună în aplicare sentinţa judecătorească din 1992, o sentinţă definitivă. “Este vorba de o suprapunere reală parţială care se poate soluţiona doar pe cale amiabilă sau pe cale judecătorească prin comparare de titluri, având în vedere că pentru acelaşi teren există două acte diferite”, este de părere directorul OCPI Satu Mare.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE