More

    Inteligenţe româneşti mediate peste hotare, dar ignorate sau hulite acasă

    La o privire lucidă statistică, în timp, şi chiar în actualitate, România este recunoscută ca ţară care a dat şi dă mereu valori – repere demne de luat în seamă , de urmat. Marile universităţi ale lumii absorb materie cenuşie din plaiurile mioritice, din care au răsărit mereu valori incontestabile care au contribuit la progresul civilizaţiei şi culturii universale, ridicând ţara pe verticala afirmărilor creative. Inventica românească este recunoscută pe plan internaţional , începând cu tânăra generaţie , care se afirmă strălucit an de an, prin medalii valoroase obţinute în competiţii prestigioase ale genului- aşa ziselor Olimpiade Internaţionale Şcolare. În ultima asemenea confruntare elevii români au dobândit 126 de medalii la matematică, chimie, ştiinţe europene, latină şi alte limbi străine, la filosofie (aur), iar la chimie în mod cu totul deosebit “aur absolut”! Îmi amintesc cum cu doi ani în urmă lotul olimpic câştigător a fost răsplătit de România cu o excursie la Washinghton. A fost vizitată şi faimoasa Casa Albă. Acolo, la un moment dat ghidul a atenţionat elevii că în sala în care se aflau aveau în faţă un superb uriaş covor manufacturier donat de statul român Casei Albe. O elevă isteaţă a comentat cu voce tare: “Şi aici ne călcaţi în picioare!”

    Să ne mai amintim o performanţă românească: doi ani de-a rândul Liceul de marină din Constanţa obţinuse premiul “NASA” pentru inventică. Aflasem informaţia de la un post TV românesc. Ne-am fi aşteptat ca redactorul să precizeze: “ De-abia aşteptăm să se întoarcă acasă să facem o emisiune având ca invitaţi părinţii şi profesorii acestor elevi”. Din păcate nu s-a întâmplat aşa ceva. (Un lucrător TV mi-a zis: “Da pe cine crezi că interesează?)” Din fericire cu performerii sportivi TV-urile sunt mai atente. Desigur şi în sport avem mari performeri, mai ales la fete: gimnastică, scrimă, handbal, judo. Mai nou echipa feminină de la Baia Mare e port-drapel! Păcat că Râmnicu Vâlcea s-a prăbuşit din lipsă de bani! Toţi aceşti copii devin ambasadori ai României cu care ne mândrim. Mai nou creşte vizibil şi tenisul feminin!

    Nici seniorii inventici nu se lasă mai prejos. An de an de la Salonul de inventică de la Geneva participanţii aduc acasă medalii. Numai în 2014 au fost obţinute la Geneva 16 medalii de aur , 5 de argint şi 3 de bronz, plus câteva menţiuni. Premii speciale au acordat românilor reprezentanţii Rusiei, Franţei şi Iranului! Din păcate s-au găsit şi lătrători de profesie, gata să mânjească tot ce-i românesc. Astfel la panoul ruşinii are loc vipera de Monica Macovei , parlamentara Plăcintă , cea care a odrăslit o stârpitură de descendent de care era mândră. (Tipul urinase pe o cruce şi făcuse un accident de maşină) S-o lăsăm pe dinafară pe Roberta Anastase, specialistă în numărarea falsă a voturilor televizate (act nesancţionat) sau pe pupila prezidenţială, ministra prădalnică cu năzbâtiile ei prin realizarea de construcţii aiurite Elena Udrea. Lista rămâne deschisă, în aşteptarea unui sever proces a la Nuremberg! Oare acesta va avea loc cândva? Dar cel al clanului băsescian căruia i-ar sta bine să fie îmbarcat într-o bărcuţa cu itinerar fix: Triunghiul Bermudelor…Ăstora le-ar sta bine ceea ce spusese cândva Marin Sorescu: “Marşi înapoi în crisalidă, larvă stupidă!” Patapievici s-ar putea plimba la braţ cu un alt medaliat băsescian: antiromânul Tokes.

    Ovidiu Suciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE