More

    Micile magazine, prădate de hoţi

    furtisaguri

    Hoţia este adusă la rang de artă în supermarketuri şi în micile magazine de cartier. Metodele sunt de la cele mai simple până la cele mai complexe, infractorii apelând la dezlipirea elementelor de siguranţă, schimbarea codurilor de bare sau, pur şi simplu, ies cu marfa din magazin fără a fi observaţi. Dacă în supermarketuri fenomenul este ţinut relativ sub control, în micile magazine situaţia este critică. Neavând personal de pază, angajatele micilor magazine nu fac faţă nici pe departe fenomenului, care a înregistrat o creştere alarmantă. Şi asta pentru că, de frica paznicilor, hoţii s-au mutat din supermarketuri în micile magazine. De furat se fură de toate. De la băuturi alcoolice şi ţigări până la fructe şi legume.

    Debandadă în micile magazine
    Sărăcia sau, pur şi simplu, lipsa dorinţei de a munci îi fac pe tot mai mulţi să apeleze la metode nu tocmai ortodoxe pentru a-şi procura diverse produse. Pagubele provocate de aceştia se ridică la ordinul miilor de lei pentru fiecare magazin în parte. Cea mai mare problemă este că, de multe ori, hoţii nu pot fi prinşi nici măcar după vizionarea camerelor de luat vederi aflate în interiorul magazinelor. Pentru a nu fi prinşi asupra faptului, infractorii lucrează în permanenţă la îmbunătăţirea ”sistemului” şi noile lor metode par a fi mult mai utile, conform dezvăluirilor unor angajaţi.

    Pentru a fi cât mai eficienţi, cei care doresc să-şi însuşească anumite produse prin asemenea practici, total neortodoxe, apelează la tot soiul de strategii pentru a crea diversiune în rândul angajaţilor. Merg în grup, intră pe rând în magazin, iar fiecare detaliu este excelent pus la punct. Unul are rolul de a umple coşul de cumpărături cu marfa vizată, un altul îi urmăreşte pe angajaţi şi se asigură ca aceştia să fie ocupaţi, în timp ce un al treilea pur şi simplu ia coşul şi iese într-un mod atât de natural încât nici cei mai vigilenţi angajaţi ai magazinului nu au cum să suspecteze ceva.

    Fără paznici, asaltaţi de hoţi
    Lipsa paznicilor din micile magazine din judeţ, în special din municipii, le deschide apetitul hoţilor. De exemplu, un magazin din Satu Mare şi-a reziliat de câteva luni contractul cu o firmă specializată în pază, iar efectele s-au simţit imediat: au crescut furturile! ”De câteva luni nu mai avem paznic în magazin şi în permanenţă unul dintre noi trebuie să stea pe culoar pentru a fi atent. Dar nu ai cum să îi vezi, pentru că sunt foarte versaţi. Efectiv nu îi poţi opri”, susţine angajata unui magazin din zona centrală a municipiului Satu Mare. Aşadar, magazinele mici şi fără pază asigurată devin ţinta predilectă a hoţilor.

    Nu apelează la poliţişti
    Unii angajaţi ai magazinelor de cartier sau al celor din zona centrală a municipiului Satu Mare susţin că nu apelează la poliţişti sau jandarmi din cauze multiple. Una dintre explicaţii ar fi paguba mică pe care o provoacă unii hoţi, aceştia furând câte o pâine, un salam sau o bere. “Degeaba chemăm poliţiştii, că până vin hoţii fug deja. Iar de recuperat paguba, fie ea cât de mică sau de mare, nu o mai recuperăm în veci. Poate ne mai trezim şi cu câte o amendă pentru că nu avem camere de supraveghere funcţionale sau mai ştiu eu ce nebunii. Mai bine suportăm o pagubă de câteva sute de lei lunar decât să ne legăm la cap cu poliţia”, susţine patronul unui mic magazin alimentar din zona centrală a Sătmarului.

    Cât despre hoţi, aceştia fac parte din toate categoriile sociale. “Nu o să vă vină să credeţi cine a ajuns să fure. Am văzut un tânăr, la costum, spălat, care a pus mâna pe o sticlă de vin şi a fugit cu ea. Să ştiţi că de cele mai multe ori oamenii mai sărmani nu fură. Nu am nicio explicaţie”, a mai precizat patronul în cauză.

    Doar furturile din supermarketuri se mai raportează
    În supermarketurile din judeţ fenomenul infracţional pare să înregistreze o scădere, graţie angajaţilor firmelor de pază. De exemplu, potrivit unor evidenţe ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, dacă în prima jumătate a anului trecut s-au înregistrat un număr de 71 de furturi din magazine, în perioada similară a acestui an s-au înregistrat 67, fenomen în uşoară scădere. Este de menţionat, totuşi, faptul că aceste evidenţe se referă în special la supermarketuri.

    De altfel, comunicatele de presă remise de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare se referă, în majoritatea cazurilor, la furturile din marile magazine. De exemplu, în luna aprilie a acestui an poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi de către agentul de pază al unui hipermarket despre faptul că a surprins două femei care furau bunuri din magazin. Deplasându-se la faţa locului, oamenii legii au identificat cele două persoane, acestea fiind Erika J., în vârstă de 35 de ani, şi Magdalena B., în vârstă de 33 de ani, reuşind să recupeze prejudiciul.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE