More

    Sătmărenii îşi recapătă încrederea în moneda naţională

    banca

    Dacă valoarea creditelor contractate de sătmăreni în lei a cunoscut o creştere de aproape 50 de milioane de lei în acest an, cele în valută au scăzut cu peste 120 de milioane de lei, potrivit raportului făcut de Banca Naţională a României, publicat pe site-ul instituţiei. Chiar şi în aceste condiţii, valoarea creditelor în valută este net superioară celor în lei. Per total, faţă de finele anului trecut, cu excepţia creditelor pentru locuinţe, toate celelalte au scăzut.

    Creditele în valută, în scădere
    Valoarea creditelor în lei a crescut în acest an cu 48,5 milioane de lei, de la 1.137,4 milioane de lei la finele anului trecut, la 1.185,9 milioane de lei la finele lunii mai 2014, potrivit raportului elaborat de BNR. În acelaşi timp, însă, a scăzut substanţial valoarea creditelor în valută, de la 1.656,5 milioane lei la finalul anului trecut, la 1.535,9 milioane de lei la finele lunii mai, adică cu 120,6 milioane de lei.

    Potrivit reprezentanţilor băncilor sătmărene, creşterea valorii creditelor în lei şi scăderea celor în valută se datorează faptului că în ultima perioadă sătmărenii au preferat moneda naţională în momentul în care au contractat un credit, în defavoarea dolarului, a monedei europene sau a francului elveţian. “Până în 2010 – 2011, majoritatea sătmărenilor au contractat credite în valută. Deprecierea constantă a leului în raport cu valuta a dus la situaţia în care au avut de achitat sume imense, deoarece câştigurile sătmărenilor erau, în marea lor majoritate, în lei. Acum, din ce se poate constata, sătmărenii au început să aibă încredere în moneda naţională”, ne-a declarat directorul unei bănci sătmărene.

    Chiar şi în aceste condiţii, valoarea creditelor în valută continuă să fie mai mare cu circa 350 de milioane de lei, în comparaţie cu a celor în lei.

    Valoarea creditelor pentru locuinţe, în creştere
    Demn de remarcat este faptul că, în primele patru luni ale acestui an, toate creditele au scăzut, cu excepţia celor contractate pentru locuinţe. Astfel, creditele agenţilor economici au scăzut cu 46,7 milioane de lei, de la 1.700,8 milioane de lei anul trecut, la 1.654,1 milioane de lei la finele lunii mai, iar cele contractate de populaţie au scăzut cu 24,3 milioane de lei, de la 1.077,2 milioane de lei, la 1.052,1 milioane de lei.

    Structurat, creditele contractate de populaţie pentru consum au scăzut cu 23,7 milioane de lei, de la 633 milioane de lei anul trecut, la 609,3 milioane de lei la finele lunii mai, iar creditele pentru diverse au scăzut cu 3,8 milioane de lei, de la 78,5 milioane de lei, la 74,7 milioane de lei.

    În intervalul de timp analizat, valoarea creditelor pentru locuinţe este singura care a înregistrat o uşoară creştere cu 5,2 milioane de lei, de la 343 de milioane de lei la finele anului trecut, la 348,2 milioane de lei la finele lunii mai.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE