More

    Fiscul sătmărean a prezentat modalitatea de obținere a deducerii speciale pentru ratele la bănci

    fisc

    Finanțiștii sătmăreni au anunțat procedurile care trebuie respectate pentru obținerea deducerii speciale pentru sătmărenii cu credite la bănci și care obţin venituri din salarii sau pensii. Actul normativ referitor la această facilitate fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice au anunțat că prevederile referitoare la deducerea specială pentru credite restructurate se aplică pentru drepturile reprezentând venituri din salarii sau pensii aferente lunilor cuprinse în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2017. “Persoanele fizice care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurării, au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se află funcţia de bază. Acelaşi regim fiscal se aplică şi în cazul moştenitorilor care au preluat contractele de credite restructurate, precum şi garanţilor care au preluat prin novaţie credite restructurate, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare a facilităţii“, arată AJFP Satu Mare.

    Persoanele care vor să primească această deducere trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În primul rând trebuie să fie titulari ai unui contract de credit aflat în derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordării creditului. În al doilea rând, creditul trebuie să fi fost supus restructurării, până la data de 1 ianuarie 2016, iar veniturile brute din salarii, la funcţia de bază, trebuie să fie de până la 2.200 lei, inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea. “Deducerea specială pentru credite nu se mai acordă începând cu luna în care contribuabilul realizează venituri brute din salarii prevăzute la art. 55, cu excepţia veniturilor prevăzute la alin. (2)-(4), la funcţia de bază, mai mari de 2.200 lei/lună, pe parcursul derulării contractului supus restructurării, pentru perioada respectivă sau pentru perioada în care plăţile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de împrumutător după restructurarea creditului“, au explicat reprezentanții AJFP.

    Potrivit acestora, deducerea specială pentru credite se acordă lunar la locul unde se acordă şi deducerea personală pentru contribuabilii care obţin venituri din salarii la funcţia de bază. Deducerea se acordă lunar, după încheierea perioadei de diminuare a ratei şi reprezintă rata din această perioadă, dar nu mai mult de 900 lei/lună. “În cazul creditelor în valută echivalentul în lei a deducerii acordate se stabileşte utilizând cursul de schimb al Băncii Naţionale a României pentru ziua în care s-a efectuat plata, comunicat de Banca Naţională a României în cursul zilei anterioare“, precizează AJFP. În cazul pensionarilor, deducerea se acordă celor care au un venit brut din pensii de maxim 2200 lei lunar și nu se mai acordă începând cu luna în care contribuabilul realizează venituri brute mai mari decât această limită maximă. “Obligaţiile privind acordarea deducerii speciale pentru credite stabilite în sarcina angajatorilor revin plătitorilor de venituri din pensii“, mai arată AJFP.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE