More

    Încasările bugetare, decuplate de creşterea economică

    Veniturile bugetare – unul dintre cei mai urmăriţi indicatori macroeconomici – au avut în primele cinci luni ale anului o evoluţie dezamăgitoare înregistrând o creştere de doar 3,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, jumătate din ritmul anticipat pentru acest an. Această evoluţie prefigurează rectificări bugetare negative în cazul în care în perioada următoare nu se va îmbunătăţi colectarea, avertizează preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

    Ministerul Finanţelor mizează în acest an pe venituri bugetare de 216, 8 miliarde de lei, cu 8,4% peste încasările efective de anul trecut, de aproximativ 200 miliarde de lei. Bugetul a fost construit pe o creştere economică pentru acest an al PIB cuprins în intervalul 2,5-3,5%.

    În primul trimestru economia a înregistrat o creştere de 3,8%, peste estimări. Însă veniturile bugetare nu au reuşit să capteze avântul economiei, încasările fiind în trimestrul I cu 5,4% sub nivelul programat.
    Pe ansamblul primelor cinci luni din acest an, veniturile bugetare au ajuns la 84,07 miliarde de lei, cu 3,7% peste valoarea din perioada ianuarie-mai 2013. În luna mai creşterea veniturilor a fost de doar 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Comparaţia cu nivelul programat al veniturilor pentru primele cinci luni ale anului nu a fost deocamdată publicată.

    Veşti proaste au continuat să vină de la TVA care aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. Încasările din TVA au ajuns la 20,5 miliarde de lei, cu doar 1,4% peste nivelul din primele cinci luni din anul trecut, în timp ce comerţul cu amănuntul a accelerat. Îmbunătăţirea vânzărilor din comerţ ar fi trebuit să se evidenţieze în creşterea veniturilor colectate din TVA. În luna mai încasările din TVA au fost în scădere cu 3,5% faţă de mai 2013. În primul trimestru, colectările din TVA au fost cu 8,2% sub program, în condiţiile în care au crescut şi rambursările de taxă.

    “Execuţia bugetară arată în continuare slăbiciunile înregistrate în lunile anterioare, colectarea este foarte slabă pe TVA şi impozitul pe venit. Şi la accize s-a înregistrat o deteriorare. Evoluaţia veniturilor arată că nu s-a îmbunătăţit colectarea veniturilor bugetare, rectificările bugetare vor fi puternic negative, în contrast puternic cu creşterea economiei”, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

    Activitatea economică a dat semne de revenire şi în 2013, PIB-ul făcând un salt de 3,5%, dar evoluţia nu s-a resimţit foarte mult la nivelul fiscal în condiţiile în care avansul economiei s-a bazat pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul nu îşi revenise. Însă în 2014 consumul a avut un aport pozitiv la creşterea economică.

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE