More

    Carnagiu pe şoselele judeţului

    accident

    Statistică alarmantă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare. Şi asta pentru că numărul morţilor pe drumurile din judeţ s-a dublat în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de IPJ Satu Mare, în primul semestru al acestui an s-au produs 62 de accidente grave, cu opt mai multe decât în perioada similară a lui 2013. În urma accidentelor înregistrate în cursul acestui an, 17 persoane şi-au pierdut viaţa, 55 au fost rănite grav şi 11 persoane au fost rănite uşor. Cele mai multe evenimente rutiere s-au produs pe DN 19. Principalele cauze care au dus la producerea accidentelor au fost conducerea imprudentă, viteza excesivă, dar şi neatenţia pietonilor.

    Zeci de morţi în 2014
    În primele şase luni ale lui 2014, pe raza judeţului Satu Mare s-au produs 62 de accidente rutiere, cu opt mai multe decât în aceeaşi perioadă a lui 2013. În schimb se observă o creştere semnificativă a persoanelor decedate, de la şapte înregistrate în cursul anului trecut la 17 persoane care şi-au pierdut viaţa în cursul acestui an. Totodată, s-au înregistrat creşteri uşoare în rândul celor răniţi grav, de la 52 de persoane rănite în 2013 la 55 de participanţi la trafic răniţi în cursul acestui an.

    De asemenea, o creştere semnificativă s-a înregistrat în cadrul celor răniţi uşor, de la doi în 2013 la 11 persoane accidentate uşor în cursul acestui an. Cele mai multe evenimente rutiere s-au produs pe DN 19. Principalele cauze care au dus la producerea accidentelor au fost conducerea cu viteză excesivă, dar şi neatenţia pietonilor care au traversat strada fără să se asigure corespunzător prin locuri nepermise.

    Poliţist mort într-un accident la Ardud
    Moartea nu ţine cont de meseria nimănui, chiar şi poliţiştii căzând victime neatenţiei. Concret, în data de 6 aprilie anul curent, în apropiere de aeroport, motociclistul Alexandru Damian a pierdut controlul vehiculului şi a pătruns pe contrasens intrând în coliziune cu un autoturism Seat. În urma impactului deosebit de violent, a rezultat decesul poliţistului.

    Fapt interesant, în acest an nu s-au înregistrat accidente mortale soldate cu mai mult de două victime, spre deosebire de aceeaşi perioadă a lui 2013, când de Paştele Catolic a avut loc un carnagiu în aproprierea oraşului Livada, unde patru persoane şi-au pierdut viaţa.

    Două minore decedate în evenimente rutiere
    În primele şase luni, două minore şi-au pierdut viaţa în accidente de circulaţie. Cea mai recentă tragedie soldată cu decesul unei minore a avut loc în data de 19 iunie anul curent, pe DN 19 F, în afara localităţii Odoreu, în cadrul căreia Sandor N., în vârstă de 19 ani, din Satu Mare, în timp ce conducea autoturismul Daewoo Cielo, pe fondul conducerii imprudente a pierdut controlul asupra volanului răsturnându-se în şanţul din partea stângă a direcţiei de mers. În urma evenimentului a rezultat rănirea gravă a trei tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani, iar fata în vârstă de 17 ani a decedat în timp ce i se acordau îngrijiri medicale. Un alt accident care s-a soldat cu decesul unei minore s-a produs în data de 2 aprilie, când o elevă în vârstă de 9 ani s-a angajat în traversarea neregulamentară a străzii fiind accidentată mortal în apropierea casei de o tânără în vârstă de 26 de ani.

    Cinci sute de tineri învăţaţi să circule corect
    Ca urmare a numeroaselor decese înregistrate în ultimii ani, IPJ Satu Mare, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare au desfăşurat în perioada octombrie 2013-martie 2014 în toate şcolile de şoferi partenere, precum şi în licee, proiectul de prevenire a accidentelor rutiere în rândul tinerilor, denumit “Tineri la volan”. Scopul proiectului a fost acela de reducere a numărului de tineri implicaţi în accidente rutiere grave, ca urmare a constatării faptului că tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 ani reprezintă categoria cea mai victimizată. Grupul ţintă al proiectului a fost de 500 de tineri, dintre care 250 proveniţi din licee, respectiv 250 de la şcolile de şoferi. În cadrul acestor întâlniri, participanţilor la trafic li s-a recomandat să utilizeze centura de siguranţă. Totodată, aceştia nu trebuie să consume alcool sau droguri la volan şi să nu folosească telefonul mobil în timp ce conduc, numai dacă utilizează modulul de hands-free.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE