More

    Adeverinţele de Bac, recunoscute şi în străinătate

    2

    Candidaţii care au promovat examenele de bacalaureat din acest an vor primi adeverinţe în locul diplomelor. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, Ministerul Educaţiei a elaborat vineri un ordin în acest sens, iar adeverinţele eliberate de şcoli în locul diplomelor de Bac vor fi valabile 12 luni şi vor fi recunoscute şi în străinătate.

    Adeverinţele pot fi obţinute de la şcoli
    Având în vedere faptul că temporar realizarea diplomelor este blocată, Ministerul Educaţiei a decis vineri ca toţi candidaţii care au promovat anul acesta bacalaureatul să primească adeverinţe în locul diplomelor, care trebuiau eliberate, potrivit legii, în cel mult 10 zile de la terminarea examenelor. Inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, a precizat că aceste diplome pot fi descărcate de şcoli direct de pe aplicaţia de bacalaureat a site-ului Ministerului Educaţiei. “Unităţile şcolare şi-au descărcat adeverinţele de pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar acestea au fost avizate în acest sfârşit de săptămână de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. În total, au fost avizate peste 1.400 de astfel de adeverinţe, pentru toţi cei care au reuşit promovarea examenelor de bacalaureat din judeţ. Astfel, cei declaraţi admişi îşi pot ridica aceste adeverinţe de la secretariatele şcolilor unde au absolvit”, a afirmat Claudiu Mondici.

    Valabile un an
    Oficialul IŞJ a mai precizat că cei care doresc să-şi continue studiile se pot înscrie la facultăţi pe baza adeverinţelor care atestă promovarea examenului de bacalaureat. “Aceste adeverinţe sunt valabile 12 luni din momentul emiterii lor. Cu acest document, absolvenţii de liceu se pot înscrie la facultate, în cazul în care doresc acest lucru. De asemenea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat şi universităţile din străinătate despre situaţia creată, astfel că adeverinţele care ţin momentan locul diplomelor de bacalaureat sunt valabile şi în străinătate”, a mai afirmat Claudiu Mondici.
    Ministerul Educaţiei a luat această decizie după ce DNA a demarat o anchetă privind monopolul companiei Romdidac în ceea ce priveşte furnizarea diplomelor şcolare şi universitare. Ca urmare a anchetei începute de DNA, Ministerul Educaţiei a renunţat la colaborarea cu Romdidac şi a început demersurile necesare pentru ca diplomele să fie tipărite de către stat, prin Imprimeria Naţională. Ordonanţa de modificare a Legii Educaţiei prevede că “Ministerul Educaţiei Naţionale gestionează modalitatea de utilizare a formularelor actelor de studii, documentelor şcolare prin controlarea periodică a modului de folosire a acestora de către instituţiile şi unităţile de învăţământ, avizează necesarul de formulare solicitat şi comanda pentru tipărirea acestuia”.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE