More

    Venitul mediu al unei gospodării

    Venitul mediu total al unei gospodării în România a fost în primul trimestru din 2014 de 2.477 lei/lună, în timp ce cheltuielile au reprezentat aproape 90% din totalul veniturilor încasate în fiecare lună, arată statistica. În intervalul ianuarie-martie 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat în termeni nominali 2.477 lei/gospodărie, echivalând cu 928 lei/persoană. De asemenea, veniturile băneşti au reprezentat, în medie, 2.034 lei lunar/ gospodărie (712 lei pe persoană) iar veniturile în natură de 443 lei lunar/gospodărie (166 lei/persoană).
    Datele statistice arată că în trimestul I din 2014 veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 29,3% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,1% mai mici faţă de ansamblul gospodăriilor.
    În mediul urban, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o salariile (61,5%), prestaţiile sociale (23,9%), veniturile în natură reprezentând 8,4% din total.
    La capitolul cheltuieli lunare, statistica relevă faptul că acestea au fost, în primele trei luni ale anului 2014, în medie de 2,226 lei pe gospodărie ( 834 lei pe persoană) şi au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale ale gospodăriilor populaţiei.
    Principalele destinaţii ale cheltuielilor au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi a păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).
    Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc.
    Acestea deţin o pondere de 0,2% din cheltuielile totale.
    În ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum în funcţie de rezidenţă, Statistica arată că în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum este mai mare în urban faţă de rural cu 487 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu doar 19 lei.
    În mediul rural, 49,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar au fost reprezentate de contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban consumul din resurse proprii de produse alimentare a acoperit 22,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.
    Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în trimestrul I 2014, în medie, 40,5% din consumul gospodăriilor.
    O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), în trimestrul I 2014, aceasta a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (19,3%).
    La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri şi restaurante (1,6%) şi cele pentru educaţie (0,7%).

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE