More

    Sătmărenii sunt aşteptaţi la Zilele Culturale Partium

    1

    Zeci de mii de persoane sunt aşteptate, în perioada 18-24 august, la cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Culturale Partium. Evenimentul se va desfăşura în zece locaţii, fiind programate peste o sută de manifestări culturale şi sportive. Anunţul a fost făcut ieri în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorul evenimentului Stier Peter, preşedintele Fundaţiei Identitas, Szocs Peter, senatorul Pataki Csaba şi deputatul Kereskenyi Gabor, ultimii doi fiind primii organizatori ai evenimentului care a debutat în anul 2002.   
    Organizaţia Judeţeană Satu Mare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) organizează în perioada 18-24 august cea de-a XIII-a ediţie a Zilelor Culturale Partium. Evenimentul se bucură de un larg sprijin civic, drept dovadă stând cele 50 de organizații non profit care şi-au dat concursul pentru organizarea evenimentului. Bugetul evenimentului este de circa 300.000 de lei, fiind compus din fonduri alocate de Guvernul României prin Departamentul Relații Interetnice, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Local şi Primăria municipiului Satu Mare, respectiv sponsorizări de la agenţi economici sătmăreni.
    Senatorul Pataki Csaba a precizat că evenimentul este mai puternic de la an la an, subliniind că evenimentul este dedicat tuturor sătmărenilor, indiferent de naţionalitate. “Este un eveniment care a început în 2002, iar de atunci devine mai puternic de la an la an. Chiar dacă este ediţia cu numărul XIII, asta nu înseamnă că suntem superstiţioşi. Suntem siguri că va fi o ediţie de succes, evenimentul adresându-se tuturor sătmărenilor. Avem invitaţi şi din alte judeţe şi de peste hotare şi mizăm pe o participare de zeci de mii de persoane, la fel ca la ediţiile trecute”, a precizat Pataki Csaba. Organizatorii susţin că la ediţia de anul trecut au participat nu mai puţin de 44.000 de persoane, dintre care circa trei mii fiind din afara judeţului.
    Deputatul Kereskenyi Gabor a declarat că, în viziunea sa, scopul manifestării este de a prezenta tradiţiile şi obiceiurile maghiarilor din Satu Mare. ”Scopul principal în organizarea acestui eveniment este de a arăta valorile maghiare din Satu Mare, cine suntem noi, care sunt mâncărurile tradiționale, cum ne distrăm noi, iar un alt scop este să sprijinim comunitatea locală în organizarea diferitelor manifestări, evenimente culturale printre care și Zilele Culturale Partium”, a arătat Kereskenyi Gabor.
    Stier Peter – coordonatorul principal al evenimentului – a precizat că cel mai important eveniment îl reprezintă concertul live în aer liber a lui Zoran şi al orchestrei sale – o premieră a artistului în Satu Mare – programat în data de 22 august, la ora 20:00, pe scena amplasată în Piaţa 25 Octombrie. În aceeaşi zi, de la ora 22:30, dar de această dată în Grădina Romei, va concerta formația Quimby. Zilele Culturale Partium îşi vor închide porţile în data de 24 august, prin concertul formației Bikini, programat la ora 21:00, pe scena din Piaţa 25 Octombrie.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE