More

    România vrea funcţia de comisar pentru Agricultură

    ponta

    Premierul Victor Ponta a discutat, vineri, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere. Preşedintele CE l-a informat pe Ponta că va discuta cu toţi premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenţa viitoarei Comisii Europene. Ulterior, Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin în perspectiva viitoarei Comisii, informează Guvernul.

    Executivul precizează totodată că, potrivit legii, toate procedurile aferente trebuie derulate strict de către Guvern, cu informarea Parlamentului. “Conform legii, după acest anunt, Guvernul va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului României. Potrivit Tratatului de la Lisabona, precum şi potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, Guvernul este cel care trebuie să deruleze toate aceste proceduri şi va acţiona în consecinţă”, mai transmite Executivul.

    Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, că opţiunea Guvernului este de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker, discuţia fiind programată pentru vineri. “După cum ştiţi, aseară în cadrul Consiliului European nu s-a ajuns la o concluzie privind numirea preşedintelui. Opţiunea Guvernului României este de a păstra portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe domnul Cioloş, dar nu pot face o nominalizare până nu discut cu preşedintele Comisiei Europene, e ca şi când aş nominaliza pentru ceva ce nu avem. În momentul în care avem confirmarea domnului preşedinte Juncker că România poate să obţină din nou acest portofoliu, vine şi nominalizarea”, a afirmat Ponta.

    Întrebat când va avea discuţia cu Jean-Claude Juncker, premierul a spus că vineri, adăugând că scrisoare oficială a României o va trimite imediat ce are confirmarea preşedintelui Comisie Europene că portofoliul Agriculturii revine ţării noastre. “Din păcate e greu să avem discuţiile avansate într-o zi sau două, mai ales că nu s-a ajuns la o concluzie legată de preşedintele Consiliului”, a mai spus Ponta. Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, că va discuta şi el cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre propunerea din partea României pentru postul de comisar european şi a arătat că este foarte probabil ca portofoliul Agriculturii să fie păstrat. El a mai spus că nu a discutat cu preşedintele Traian Băsescu, care s-a aflat miercuri la Bruxelles, dar că a aflat că nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile în noile funcţii la nivel european. “Nu am discutat cu preşedintele Băsescu, dar am aflat că, din păcate, aseară nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile în noile funcţii la nivel european, cu excepţia preşedintelui Comisiei Europene, care a fost de altfel şi votat de Parlament (…) Poziţia Guvernului, pe care de altfel am dezbătut-o şi o voi discuta cu Juncker, este de a încerca să păstrăm portofoliul Agriculturii. Este foarte probabil că vom avea portofoliul Agriculturii”, afirma Ponta.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE