More

    Inima Ardealului a bătut la Lucăceni

    6

    Un moment cu o mare încărcătură istorică s-a petrecut duminică la Lucăceni, acolo unde s-au sărbătorit 90 de ani de la înfiinţarea localităţii. Alături de sute de localnici, în frunte cu fiii satului Ioan Viman, Dumitru Ţimerman şi viceprimarul comunei Berveni, sat Lucăceni, Vasile Chiş, la eveniment au mai participat primarul comunei Berveni, Kiss Zoltan, prefectul Eugeniu Avram, Raul Băbţan – şeful de cabinet al prefectului, Claudiu Sulea – directorul de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, directorul Direcţiei de Cultură, George Vulturescu, respectiv consilierul judeţean Rodica Maxi. Cu această ocazie, localnicii care au împlinit vârsta de 90 de ani au primit diplome de recunoştinţă din partea fiilor satului. Au mai primit diplome de recunoştinţă prefectul Eugeniu Avram, alături de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor.

    Omagiu lui Vasile Lucaciu
    Localnicii din Lucăceni au sărbătorit ieri 90 de ani de la înfiinţarea satului. Manifestările au debutat de la ora 10.00 cu Sfânta Liturghie oficiată la biserica din sat de către un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul de Carei, Marian Crainic, urmată de la ora 13.00 de un Te Deum şi depuneri de coroane la Monumentul dr. Vasile Lucaciu. De la ora 17.00 a avut loc un spectacol folcloric susţinut de către Ansamblul “Ceatăra” din Carei, cu participarea Oanei Poduţ şi a Laurei Bach. Invitata specială a fost interpreta de muzică populară Ana Holdiş Pop şi interpretul Petrică Mureşan. “Marcăm 90 de ani de la înfiinţarea localităţii Lucăceni. Este un eveniment deosebit, cu atât mai mult cu cât suntem un sat de români între vreo şase-şapte sate maghiare. De aceea noi suntem o localitate foarte specială a judeţului. Această zi este foarte importantă şi pentru faptul că aproape toţi fiii satului care sunt plecaţi au venit acasă la părinţi, la fraţi şi la surori, pentru a sărbători împreună. Este singurul moment de peste an în care ne reunim toţi fiii satului”, a declarat viceprimarul comunei Berveni, Vasile Chiş.  Gânduri de bine a transmis şi primarul comunei Berveni, Kiss Zoltan, care a făcut apel la o bună înţelegere interetnică. “Ziua de astăzi este un moment istoric şi un moment de deosebită bucurie pentru mine. Transmit în numele Primăriei şi al Consiliului Local Berveni, al tuturor locuitorilor din comună, indiferent de etnie, mesajul nostru de salut şi urările noastre de La mulţi ani! Dumnezeu a dorit ca noi toţi, indiferent de etnie, să trăim în aceeaşi comunitate. Să facem prin faptele şi atitudinile noastre, ca prezentul şi viitorul nostru, şi al copiilor noştri, să fie aşa cum ni-l dorim, în armonie şi prosperitate”, a declarat Kiss Zoltan.

    Mulţumiri din partea prefectului Avram
    Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le mulţumească fiilor satului Lucăceni pentru modul în care au înţeles să îşi păstreze tradiţiilor şi identitatea naţională în această parte a ţării. “Aş vrea să îi mulţumesc, în primul rând, domnului profesor doctor Ioan Viman pentru invitaţia adresată, în numele tuturor fiilor satului, de a fi prezent alături de dumneavoastră la un asemenea moment deosebit din viaţa dumneavoastră, din viaţa comunităţii dar şi din viaţa judeţului nostru. Aş vrea să vă asigur de toată dragostea mea personală şi de tot respectul Instituţiei Prefectului Satu Mare. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, vreau să vă felicit pentru tot ceeace aţi realizat, pentru tot ceea ce faceţi pentru ţară în acest loc, în această graniţă de nord-vest a ţării. Vreau să vă asigur de tot sprijinul meu şi toată susţinerea mea pentru demersurile dumneavoastră de păstrare a tradiţiilor şi de promovare a valorilor specifice comunităţii şi naţiunii române”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.

    7Ioan Viman a evocat personalitatea lui Vasile Lucaciu
    Consilier judeţean şi fiu al satului Lucăceni, Ioan Viman a evocat personalitatea marelui luptător pentru drepturile românilor Vasile Lucaciu. “Acum 90 de ani, într-o zi de iulie, au sosit în aceste locuri întemeietorii satului nostru, în frunte cu părintele Epaminonda Lucaciu, fiul ilustrului doctor Vasile Lucaciu. Nu este întâmplător faptul că ne-am adunat în jurul monumentului doctorului Vasile Lucaciu, celui căruia îi datorăm însăşi existenţa noastră pe aceste meleaguri, şi al cărui nume îl poartă cu mândrie, prin vremuri, localitatea noastră. Sărbătoarea noastră o dorim a fi un omagiu binemeritat, adus părintelui Vasile Lucaciu, personalitate emblematică pentru judeţul Satu Mare, recunoscut pe plan naţional şi internaţional drept un luptător pentru cauza românilor oprimaţi la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX şi unul dintre făuritorii României Mari. Cu mândrie spunea părintele Vasile Lucaciu: Acolo unde sunt eu, acolo bate inima Ardealului!”, a rezumat Ioan Viman.

    Istoria satului Lucăceni
    Primul grup de ţărani strămutaţi din Şişeşti a ajuns în această parte de ţară în anul 1924, numele noii localităţi constituind un omagiu pentru preotul doctor Vasile Lucaciu. Văzând gravele probleme de ordin social cu care se confruntau locuitorii localităţii Şişeşti, legate de lipsa acută de pământ, Vasile Lucaciu, în calitate de deputat a militat în Parlamentul României pentru grăbirea adoptării Legii Reformei Agrare, fapt împlinit la 20 iulie 1921. “Această reformă stă la baza înfiinţării unei salbe de localităţi în partea de nord-vest a ţării, formate din români lipsiţi de pământ din zona Munţilor Apuseni şi Maramureş. Aşadar, unul dintre scopurile pentru care s-au înfiinţat aceste aşezări a fost împroprietărirea cu pământ, devenit rezervă de stat, şi care a aparţinut grofilor maghiari, care au optat pentru părăsirea României după Marea Unire din 1918. Înfiinţarea acestor aşezări de români, numite impropriu colonii, aveau şi un scop naţional: refacerea elementului românesc puternic maghiarizat în zonă. Doctorul Vasile Lucaciu le-a propus locuitorilor Şişeştiului să participe la proiectul de împroprietărire în această parte de ţară, conform regulamentului de aplicare a Legii pentru Reforma Agrară în Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, adoptat la 4 noiembrie 1921”, a precizat Ioan Viman.
    Dacă în 1924 satul Lucăceni era compus din 176 capi de familie, crescând în mod permanent din punct de vedere demografic, în ziua de azi localitatea are peste 1.200 de locuitori. Din această comunitate au plecat un număr de 181 de tineri care au absolvit învăţământul superior. Dintre aceştia, trei sunt doctori în ştiinţe.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE