More

    Parcul auto din Sătmar, în continuă creştere

    auto

    Parcul auto din judeţul Satu Mare creşte an de an, potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare. Doar în prima jumătate a acestui an, pe drumurile judeţului circulă cu peste 2.300 de autovehicule mai multe faţă de începutul anului. În aceste condiţii, traficul auto devine din ce în ce mai greoi, deoarece structura rutieră a rămas, în principiu, aceeaşi.

    Peste 5.600 de înmatriculări în primul semestru
    Potrivit şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Zamfir Moza, în primele şase luni ale acestui an, în judeţul Satu Mare au fost înmatriculate 5.644 de autovehicule şi au fost radiate 3.243. În aceste condiţii, la data de 30 iunie, parcul auto din judeţul Satu Mare a ajuns la 105.484 de autovehicule, în creştere cu 2.349 faţă de începutul anului. Dintre acestea, 81.276 sunt autoturisme, 10.803 sunt autoutilitare, 1.302 sunt tractoare, 311 microbuze, iar restul sunt din alte categorii auto.

    Parcul auto din judeţ a cunoscut o continuă creştere în ultimii ani. Astfel, la finele anului 2012, în evidenţele instituţiei erau înregistrate 97.235 de autovehicule. Numărul acestora a crescut în cursul anului trecut cu circa 5.900, astfel că la data de 31 decembrie 2013 parcul auto din judeţ a ajuns la 103.135 autovehicule, iar după o jumătate de an a trecut de 105.000.

    Potrivit experienţelor de anii trecuţi, numărul autovehiculelor ar putea creşte şi mai mult în lunile august şi septembrie. În această perioadă, mulţi dintre sătmărenii care lucrează în străinătate se întorc acasă în concedii, iar o parte dintre aceştia îşi vor înmatricula în România autoturismele achiziţionate din străinătate. Sunt premise serioase ca, până la sfârşitul acestui an, parcul auto din judeţ să depăşească 107.000 de autovehicule, în condiţiile în care populaţia judeţului nu depăşeşte 344.000 de locuitori, potrivit ultimului recensământ.

    Creşte numărul posesorilor de permise auto
    Nu doar parcul auto din judeţ a cunoscut o creştere în această perioadă, dar şi numărul posesorilor de permise de conducere. Astfel, dacă la finele anului trecut, în judeţ erau înregistraţi 139.369 de posesori de permise de conducere, după primele şase luni ale acestui an, numărul acestora a crescut cu 1.246, ajungând la 140.615 conducători auto cu acte în regulă. Dacă se ia în calcul faptul că judeţul Satu Mare are circa 275.000 de locuitori de peste 18 ani, vârstă de la care se poate obţine dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, se poate spune că mai bine de jumătate dintre aceştia au permis auto.

    În condiţiile în care atât parcul auto cât şi numărul posesorilor de permise de conducere se află în creştere, traficul auto devine din ce în ce mai greoi, mai cu seamă în zonele mai intens circulate din oraşe. Structura rutieră a rămas cam aceeaşi, situaţie în care traficul devine mai aglomerat. Mulţimea de accidente de circulaţie petrecute în prima parte a acestui an dovedesc acest lucru.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE