More

    Ciobanii, acuzaţi că terorizează periferia Sătmarului

    ciobani

    Un grup de sătmăreni domiciliaţi în zona străzii Râtu Mare au solicitat disperaţi ajutorul prefectului Eugeniu Avram. Aceştia susţin că un grup de ciobani le distrug în mod sistematic culturile şi că îi ameninţă cu moartea. Deşi Instituţia Prefectului a intervenit în cursul anului trecut, reuşind să facă pace între cele două părţi, localnicii susţin că ciobanii şi-au reluat activitatea infracţională. Prefectul Avram a solicitat intervenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare şi a Primăriei municipiului Satu Mare, care ar trebui să evalueze pagubele produse de ciobani.

    Un deceniu sub teroare
    Un grup de sătmăreni, în frunte cu Aurel Pop, au cerut ieri din nou sprijinul Instituţiei Prefectului acuzând distrugerile provocate de oi la periferia municipiului reşedinţă de judeţ. Aurel Pop a declarat că acest coşmar a început din anul 2004, precizând că unii ciobani îşi păşunează oile pe terenurile agricole şi pe spaţiile verzi din municipiul Satu Mare. Mai mult, Aurel Pop susţine că ciobanii au distrus şi pista de biciclete construită pe digul Someşului. “Noi venim sistematic din anul 2004 în legătură cu oile care ne distrug culturile. Zona din jurul cartierului Micro 16, digul Someşului şi pista de biciclişti este plină cu dejecţii de oi, iar spaţiile verzi sunt infestate cu căpuşe. Nu le e frică de nimeni la aceşti ciobani. Chiar nu mai ştim ce să ne facem”, a declarat Aurel Pop.

    Păruială în loc de dialog
    Acelaşi Aurel Pop susţine că ciobanii devin extrem de agresivi în momentul în care sunt luaţi la întrebări de către agricultorii păgubiţi, susţinând că ar fi fost ameninţaţi în repetate rânduri cu aplicarea unor corecţii de natură fizică. “Vin cu bâtele la noi, ne înjură şi ne ameninţă cu bătaia. Sunt foarte periculoşi şi foarte violenţi. Ne terorizează din 2004 în continuu, ne ameninţă că ne vor da în cap dacă ne mai plângem. Nici poliţiştii nu le fac nimic. De faţă cu poliţiştii au asmuţit câinii pe noi. Pe vecina Fiacsko Ileana, în vârstă de 75 de ani, au ameninţat-o cu bătaia. Mi-au spus ciobanii să îi transmit la babă că dacă nu termină îi dau cu bâta în cap. Pe un alt vecin l-au ameninţat cu un briceag. Pe un alt vecin l-au bătut la Livada. Are şi certificat medico-legal”, s-a plâns Aurel Pop.

    Ciobanii nu pot fi stăpâniţi
    Chiar dacă Instituţia Prefectului a intervenit în cursul anului trecut iar problemele păreau să se fi rezolvat, ciobanii au intrat din nou cu oile pe pământurile oamenilor. Prefectul Eugeniu Avram i-a îndemnat pe oameni să ceară ajutorul Primăriei Satu Mare pentru a li se evalua pagubele. Prefectul Avram a mai luat legătura şi cu conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, urmând ca cele două părţi, respectiv ciobanii şi proprietarii, să se întâlnească cu poliţiştii pentru a face pace. De asemenea, chiar dacă îşi permit să îşi păşuneze oile în zona digului Someşului, arie aflată în administrarea şi în zona de competenţă a Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Aurel Pop susţine că ciobanii nu ar deţine niciun fel de contract cu SGA Satu Mare. Prefectul Avram a luat legătura cu conducerea SGA pentru a se efectua verificări în acest sens.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE