More

    Malpraxisul cu şantaj, aproape de rezolvare

    onuc

    Cazul pacientului Vasile Onuc denunţat de chirurgul Alexandru Andreica pentru şantaj după o operaţie nereuşită de apendicită, care era să-l coste viaţa, pare să intre în fază finală. Victima a fost audiată marţi din nou de conducerea Colegiului Medicilor Satu Mare. După ce i-au studiat plângerea de malpraxis, reprezentanţii Colegiului l-au informat că îi vor comunica acasă decizia în termen de cel mult zece zile. În privinţa despăgubirilor, Vasile Onuc afirmă că acestea vor fi decise de instanţa de judecată, întrucât a depus împotriva chirurgului care era să-l nenorocească o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu.

    Cazul de malpraxis, tranşat în 10 zile
    Sătmăreanul Vasile Onuc a fost audiat marţi pentru a doua oară de reprezentanţii Colegiului Medicilor Satu Mare. Audierile au fost foarte amănunţite, ne-a declarat Vasile Onuc. Timp de câteva ore, Onuc şi-a expus pe larg motivele care l-au determinat să depună plângerea pentru malpraxis. Victima speră să i se facă dreptate, în pofida proverbului potrivit căruia corb la corb nu-şi scoate ochii. “Medicii care m-au audiat s-au arătat foarte interesaţi de cazul meu. Le-am povestit ce am păţit şi le-am arătat dovezile de care dispun, inclusiv pozele care arată cum mi s-a desfăcut operaţia de apendicită realizată de chirugul Andreica”, ne-a declarat Vasile Onuc.

    Reprezentanţii Colegiului Medicilor par a fi hotărâţi să rezolve plângerea de malpraxis în cursul următoarelor zile. “Spre deosebire de prima audiere, când am fost doar întrebat dacă îmi susţin plângerea depusă împotriva chirurgului, acum am simţit că există interes faţă de plângerea mea. Reprezentanţii Colegiului Medicilor mi-au spus că răspunsul îmi va fi comunicat acasă, în termen de cel mult zece zile”, afirmă Onuc.

    Şantaj cusut cu aţă albă
    În luna iunie, Gazeta de Nord-Vest a prezentat pe larg povestea unui şantaj care pare cusut cu aţă albă. Pacientul Vasile Onuc îl acuză pe medicul Alexandru Andreica de la Spitalul Judeţean Satu Mare că i-a înscenat şantajul pentru a-l compromite şi pentru a scăpa astfel de consecinţele plângerii de malpraxis pe care a înaintat-o Ministerului Sănătăţii. După o operaţie de apendicită, care apoi s-a infectat şi s-a desfăcut, Vasile Onuc a ajuns la o clinică din Cluj, unde a stat internat o lună întreagă, din care şapte zile la Terapie Intensivă. Onuc susţine că, după ce a luat şpagă ouă şi pălincă pentru a-l opera, medicul Andreica a fost cel care a propus să-i dea 1.000 de euro pentru a-şi retrage plângerea de malpraxis transmisă Ministerului Sănătăţii. Vasile Onuc a căzut în capcana întinsă abil de chirurg, considerând că se poate înţelege amiabil cu cel din a cărui neglijenţă era să-şi piardă viaţa, în urma unei banale operaţii de apendicită. Onuc a fost prins de poliţişti după ce a primit banii de la chirurg, care l-a denunţat pentru şantaj. În timp ce reclamaţia de şantaj este cercetată de Poliţie, reclamaţia de malpraxis este anchetată de Colegiul Medicilor Satu Mare.

    Supărat pentru modul în care medicul Alexandru Andreica a încercat să-l scoată infractor, Vasile Onuc a depus la rândul său o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală şi neglijenţă în serviciu împotriva cadrului medical. “Degeaba mi-a înscenat şantajul, căci tot nu va scăpa de consecinţele malpraxisului. Instanţa va fi obiectivă şi va fixa despăgubirile care mi se cuvin. Am fost naiv că am acceptat cei 1.000 de euro de la cel care era să mă cureţe cu operaţia sa”, ne-a declarat Vasile Onuc.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE