More

    Guvernul vrea să îi frâneze pe “pelicani”

    autostopisti

    Orice sătmărean care face naveta sau, pur şi simplu, s-a deplasat prin judeţ ocazional a luat contact cu transportatorii neautorizaţi de persoane. Aceştia îşi duc veacul în staţiile de transport intrajudeţean, de unde mai culeg câte un călător în detrimentul firmelor autorizate, motiv pentru care li se spune “pelicani” sau “rechini”. Pentru a stopa acest fenomen, Guvernul României lucrează la un proiect de lege, care prevede sancţionarea acestora cu amenzi de până la 5.000 de lei.

    Amenzi cu multe zerouri
    Şoferii care iau în maşină persoane care fac autostopul ar putea fi sancţionaţi cu amendă de până la 5.000 lei, se precizează într-un proiect de ordonanţă lansat în această săptămână în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. Concret, este vorba despre un proiect de ordonanţă pentru completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Mai exact, persoanele fizice sau juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, iar acel transport nu este realizat în regim de taxi sau în regim de închiriere de către transportatori autorizaţi, ar putea fi sancţionate cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 5.000 lei.

    “Pelicanii” afectează grav activitatea firmelor autorizate
    Potrivit Proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Transportului, transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor “afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate și mediul concurenţial, având un impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfășurate de către persoane fizice și juridice”. În prezent, legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancționarea respectivelor fapte care să descurajeze aceste practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane.

    Iniţiatorii proiectului îşi motivează demersul pentru întărirea şi perfecţionarea instrumentelor legale de combatere a activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, inclusiv prin stabilirea unei sancțiuni contravenţionale având un puternic caracter disuasiv, de natură a face intervenţia organelor abilitate mai eficientă, eliminarea acelor practici în transportul rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, care afectează siguranţa circulaţiei rutiere, respectiv garantarea unui mediu concurenţial corect pe piaţa transportului rutier de persoane.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE